Közvetlen információközvetítés agy és komputer között
Amerikában kifejlesztettek egy „kvantumanyagot”, amely valamikor majd az agy és komputer közötti közvetlen információcserét is lehetővé teheti.

Amerikai tudósok azt állítják, kifejlesztettek egy új „kvantumanyagot”, amely képes lehet közvetlenül átvinni számítógépre az agyban keletkező információt. Az egyelőre tapogatózó fázisban lévő kutatás a találmány olyan felhasználási lehetőségeit vizionálja, mint az agy adattartalmának feltöltése felhőbe, vagy a szervvel összekapcsolt komputereken az emberek egészségügyi paramétereinek huzamosabb vizsgálata.

A Nature Communications szakfolyóiratban bemutatott kvantumanyag egy bizonyos „nikkelalapú rács”, amely állítólag képes átalakítani az agy elektrokémiai jeleit számítógépek által is értelmezhető elektromos aktivitássá.

„Biztosan mondhatjuk, hogy ez az anyag potenciális út lehet egy olyan számítástechnikai eszköz megépítéséhez, amely az emlékek továbbítására és tárolására is képes” – mondta a ScienceBlognak Shriram Ramanathan, a Purdue Egyetem mérnöke.

„Képzeljünk csak el egy olyan, agyba helyezett elektronikus eszközt, amelyről az agy természetes funkcióinak romlása közben továbbra is elő lehet hívni az emlékeket” – fogalmazott Ramanathan.

Bár a leírt célokra már ma is léteznek megoldások (merevlemez, orvosi műszerek), érezhető, hogy az új anyag közelebb vihet bennünket a virtuális létezés állapotának esetleges megvalósításához.

Már, ha lesz rá igény.