Közös rakétát fejleszt Japán és az Egyesült Királyság
A levegőben tartózkodó ellenséget levegőből lesz hivatott megsemmisíteni a lövedék.

Úgy tűnik, Japán és az Egyesült Királyság vállvetve kívánják továbbfejleszteni az MBDA Meteor levegő-levegő rakétáját. A fegyver a japán Mitsubishi Electric által létrehozott radarrendszert és az európai gyártó Meteor nevű lövedékét egyesíti magában.

A prototípus megépítése 2018-ban fog elkezdődni.

Az egyesült királyságbeli éles lőszeres tesztelés 2023-ra várható, a projektben résztvevő két ország ezen próbatétel alapján fogja eldönteni, hogy egyáltalán megkezdik-e majd az „eszköz” tömeggyártását – tájékoztatott a Nikkei Asia Review nevű kiadvány.

A rakéta valószínűleg a légi önvédelmi erőknél szolgáló F-35 lopakodó vadászgép felszerelését gazdagítja majd, és alighanem olyan, a japán főszigethez képest „félreeső” területek oltalmazásában kap majd jelentős szerepet, mint például a Senkaku (vagy kínai elnevezésük szerint Tiaojü) szigetek. Feltelepítésére a 2020-as évek végén kerülhet sor.

A későbbiekben Németország és Franciaország is a rakéta felvevőpiacai lehetnek. Védelmi felszerelések fejlesztésében Japán idáig kizárólag az USA-val működött együtt, és így biztos sokat rágódott, mígnem az Egyesült Királyságot is a bizalmába fogadta.