Közös munkavégzés a virtuális térben
Végre kiderül, milyen is az, amikor a munkatársak saját maguk holografikus avatárjaként egyetlen közös virtuális munkakörnyezetben dolgozhatnak együtt az aktuális projektjeiken.

Ugyan a járványhelyzet miatt a videós találkozók virágkorukat élik, az általuk nyújtott élmény így sem fogható a személyes összejövetelekéhez, ráadásul érdemi csapatmunkát sem könnyű rajtuk keresztül elvégezni.

A Microsoft Mesh néven éppen azért hozott létre egy kevertvalóság-platformot, hogy az ilyen csatornán folytatott kooperációt és párbeszédet gördülékenyebbé, illetőleg életszerűbbé varázsolja. A rendszerben generált virtuális környezet lehetővé teszi, hogy a világ különböző pontjáról bekapcsolódva az események résztvevői saját maguk háromdimenziós, holografikus avatárjaként jelenjenek meg a tárgyalópartnerek/munkatársak/barátok headsetjeiben. A Microsoft Azure felhőszolgáltatásával működtetett rendszer segítségével a felhasználók aktuális tartózkodási helyüktől függetlenül egy közös virtuális térben verődhetnek össze.

Forrás: YouTube

Ugyan a Mesh-t a fejlesztők nyilvánvalóan a HoloLens 2-re optimalizálták, állítólag egyéb hagyományos VR-szemüvegeken is futtatható.

A platform egyik speciális funkciója, hogy a meetingek „helyszínére” egyéb applikációkból akár kétdimenziós dokumentumok, vagy háromdimenziós modellek is bevonhatóak, sőt akár interakcióba is lehet lépni velük. Ilyen eszközök birtokában immár az egymástól távol tartózkodó együttműködő partnerek is kimondottan hatékonyan valósíthatják meg a közös projektjeiket, és így a Mesh akár a munka világában is földindulásszerű változásokat idézhet elő.