Közös Hold-misszióra készül Oroszország és Európa
A küldetés célja a mellékbolygó sarkvidékein fellelhető vízjégrétegek feltérképezése lenne.

Itt, a Földön, Oroszország és jó néhány európai kormány között érezhető némi feszültség. Amennyiben azonban kicsit „több mozgásteret” adunk a kapcsolatnak, lám, egyből barátságosabb lesz a hangulat (sok jó barát nagy helyen is elfér).

A BBC beszámolója alapján a Roscosmos (az orosz űrügynökség) és az Európai Űrügynökség (ESA) együtt küldene víz után kutató leszállóegységet a Hold déli pólusára.

A Lunar 27 küldetés 2020-ban fog elstartolni, és elsődleges célkitűzése az lesz, hogy vízjéglelőhelyeket azonosítson a Föld hűséges, égi kísérőjének felszínén. A víz nem csak azért hihetetlen értékes anyag az űrkutatók számára, mert az élethez elengedhetetlen folyadék, hanem azért is, mert hidrogénre és oxigénre bontható, márpedig a hidrogén egyszerűen fantasztikus üzemanyagforrás.

A missziót kezdetben robotok fogják végrehajtani, ám a végső cél egy holdbázis létrehozásának előkészítése, amely aztán emberi kutatók számára is támaszt jelenthet az égitest felszínén.

„El kell jutnunk a Holdra. A 21 században [a Hold] az emberi civilizáció állandó, előretolt bástyájává válik, és a mi országunknak is részt kell venni ebben a folyamatban” – mondta a projekt egyik vezető tudósaként Igor Mitrofanov a BBC News-nak.

A NASA nem vesz részt a közös munkában, az amerikai ügynökség saját terveket dédelget a parányi planétát illetően. A tengerentúli űrkutatási hivatal inkább apró, „cubesatra” keresztelt műholdakat kíván felbocsátani, hogy kielemezze a Holdon található víz mennyiségét, ami akár egy esetleges hidrogén üzemanyagtöltő állomás kialakítása előtt is megnyithatja az utat, ahol az űrhajósok a Mars felé menet feltankolhatják a „járgányukat”.

Kína szintén nem pihen.

Az ázsiai ország tudósai jelenleg a világ nemzetei közül elsőként szeretnék tiszteletüket tenni a Hold túlsó oldalán, és reményeik szerint hamarosan legénységgel is meglátogathatják a mellékbolygót.

Amint az közismert, mindmáig az egyetlen ország, amely asztronautákat küldött a Holdra az Egyesült Államok volt, ám az ő utolsó küldetésük is már lassacskán a múlt homályába vész. Eugene Carmen 43 éve, 1972-ben lépett a Hold felszínére.  

Láthatóan igen sokan szeretnének a nyomába lépni.