Közelebb juthattunk az űrfelvonó megépítéséhez
Kínai tudósok kifejlesztettek egy anyagot, amely kardinális szerepet játszhat a kozmikus liftek működtetésében.

A Földről az űrbe csak rendkívül nagy energiabefektetések árán lehet elvégezni a szállítmányozási feladatokat.

Egyik megoldás lehet a folyamat hatékonyabbá tételére, ha egy geostacionárius (a Föld körül, az égitest forgásával szinkronban keringő) műholdat egy hosszú kábellel összekötnénk a bolygónkkal, hogy aztán ezen a vezetéken keresztül lehessen lebonyolítani az űrbe irányuló teherforgalmat.


A gond az, hogy egy ilyen rendszerhez nagyon erős és könnyű huzalokra lenne szükség.

Éppen ezért olyan fontos hír, hogy a pekingi Csinghua Egyetem szakemberei állítólag kifejlesztettek egy olyan szén-nanocső szálat, amelynek köbcentimétere 160 elefántot (800 tonnát) is elbír. Néhányan úgy vélik, hogy az anyag olyan felvonórendszerek kialakításához vezethetne, amelyekkel az ellátmány a felszerelés és egyéb tárgyak, illetve akár az asztronauták űrbe juttatása is költséghatékonyabbá válhatna. Hihetetlen fegyvertény lenne, ha velük akár az űrhajókat is ki lehetne húzni a Föld vonzáskörzetéből.

Mindez egyelőre csak távoli célként lebeg a szakemberek szeme előtt; számos technikai kihívással kell még megbirkózniuk, mígnem az álmuk beteljesülhet. Komoly feltörést okozhat például, hogy miként tudnának több tízezer kilométer sodronyt készíteni az általuk kialakított anyagból, illetve miként lehetne a kábelt megóvni az űrszeméttől.

Az energiatakarékosság ugyanakkor van olyan erős hívószó, hogy az űrfelvonók koncepciója egyszer valósággá váljon.