Koronavírus-fertőzöttség megállapítása hang alapján
Különleges, hangmintaelemző mesterséges intelligencia kifejlesztésén dolgozik egy Voca.ai nevű, izraeli startup. A cég azt reméli, hogy a koronavírus-fertőzöttség tényét nemsokára már akár az érintett emberek beszédéből is ki tudják mutatni.

A Corona Voice Detect nevű projekt megvalósításához bárki hozzájárulhat. A Voca.ai a világon mindenkit arra biztat, hogy a kezdeményezés weboldalán néhány mondat erejéig rögzítse a beszédét. A hangfelvétel előtt a felhasználóknak el kell árulniuk, hogy hol élnek, mennyi idősek, hogy érzik magukat, illetve, hogy koronavírus-fertőzöttek-e. A résztvevők teljes anonimitást kapnak, és az általuk kínált információk egy szakadatlanul növekvő, kielemzésre váró adatbázisba kerülnek. A program indulása után pár nappal Olaszországból, az USA-ból, Ázsiából, Izraelből és úgy általában mindenhonnan óránként már hangfelvételek ezrei érkeztek be a fejlesztőkhöz.

A Voicebotnak adott interjújában Alan Bekker, a Voca.ai társalapítója azt mondta: „Vokális biomarkerek kutatása segítségével a koronavírushoz hasonló légzőrendszer-károsító vírusok esetében általában fel lehet fedezni valamilyen mintát az emberek beszédében. […] Túl korai jóslatokba bocsátkozni, de bizonyos mintákat már mi is látunk.”

A fejlesztők célja tehát egy automatikus, hang alapján diagnosztizáló koronavírusteszt létrehozása. Az algoritmus optimalizálása a begyűjtött adatok feldolgozásával történik meg. Ami azt illeti, erre a linkre kattintva az olvasó is részt vehet a projektben.