„Koronatanú” lett a NASA űrszondája
A történelemben a NASA Parker Solar Probe nevű űrszondája lett az első ember alkotta berendezés, amely látogatást tett a Nap koronaként emlegetett atmoszférájában.

Az amerikai űrügynökség tájékoztatása szerint úgy is fogalmazhatunk, hogy a szerkezet a csillagot tulajdonképpen „megérintette”. Az űrszonda valójában áprilisban kerített sort a vakmerő manőverre, de az adatok célba juttatása és kielemzése meglehetősen sok időt vett igénybe.

A Parker egész konkrétan április 28-án lépte át az Alfvén-kritikus felületet, amely tulajdonképpen a napkorona külső határát jelenti. Ez az a választóvonal, amelyen túl az égitest gravitációja és a különböző mágneses erők által bevonzott anyag a terheket levetve magáról az űrbe kiszabadul. Az űrszonda a Nap látható felszíne, avagy a fotoszférája felett körülbelül 13 millió kilométerrel találkozott ezzel a peremmel.

A kutatók a csillag koronája iránt egyebek mellett azért tanúsítanak megkülönböztetett érdeklődést, mert több, tudományosan egyelőre megmagyarázhatatlan, mégis kulcsfontosságú folyamat játszódik le a régióban.

Nem világos például, hogy a koronában miként uralkodhat esetenként egymillió Celsius-fokos forróság, amikor a fotoszféra környékén a hőmérséklet jobbára „csupán” 6000 Celsius-fok körül alakul. Azt sem sikerült idáig megfejteni, hogy ezen a területen a kifelé áramló töltött részecskéket (elektronok, protonok és nehézionok) mi készteti arra, hogy hirtelen szuperszonikus széllé gyorsuljanak.

Hosszú küldetése során a Parker Solar Probe remélhetőleg ezekre az égető kérdésekre is segít majd megtalálni a választ.