Környezetbarát 3D-nyomtatott áramkörök
Svájci tudósok áramkörnyomtatáshoz létrehoztak egy biológiai úton könnyedén lebomló tintát, amelyet immár az egyszer használatos elektronikában is lelkiismeret-furdalás nélkül lehet alkalmazni.

A 3D-nyomtatott elektromos áramkörök elterjedésével párhuzamosan az elektronikai hulladékok problémája is egyre súlyosabbá válik. Egy svájci tudóscsapatot éppen ez a tendencia késztetett arra, hogy kifejlesszenek egy olyan, új elektronikus tintát, amely biológiai úton lebomlik.

Jelenleg a legtöbb 3D-nyomtatott áramkör olyan vezetőképes tintákból készül, amelyek nehézfémeket és nem-megújuló, kőolaj alapú polimereket tartalmaznak. Mivel ezeket az áramköröket nagyon egyszerűen és olcsón lehet előállítani, alkalmazásuk az egyszer használatos elektronikus eszközökben például rendkívül célszerűnek tekinthető.

A gond az, hogy ha ezeket az eszközöket kidobják, a bennük lévő tinták visszanyerését vagy biztonságos ártalmatlanítását gyakran meglehetősen nehézkes, vagy akár egyenesen lehetetlen megoldani.

Egy környezetbarátabb alternatívát keresve a svájci Empa kutatóintézet kutatói éppen ezért hoztak létre egy megújuló anyagokból álló, 3D-nyomtatható elektronikus tintát, amely leselejtezve gond nélkül válik újra eggyé a természettel, s mi több, akár alkohollal is eltávolítható.

Míg a tinta vezetőképességének oroszlánrészéért a benne meghúzódó grafitlemezkék a felelősek, a részecskéket összekötő korom csak felerősíti az adottságot. A szén két olcsó megnyilvánulása egy, a lakktetű elgyantásodott váladékából, konkrétan sellakból készült mátrixban helyezkedik el.

A tudósok a kísérletek alatt végül is különböző vérlemezkeméretek és keverési arányok tesztelését követően jutottak el a strapabíró, rugalmas, vízálló, nagy vezetőképességű és – ami talán a legfontosabb – ökobarát elektronikus tintáig. Az anyag fontos előnye még, hogy a 2D-s vagy 3D-s nyomtatásra akár a meglévő technológiák segítségével is tökéletesen alkalmazható.

A fejlesztők szerint a tinta felhasználása például az okoscsomagolások, biogyógyászati eszközök és a környezeti érzékelők területén is kézenfekvő lehet.