Korai döntések a legjobb helyen
A soron következő Metav nemzetközi gyártástechnológiai és automatizálási szakvásárt 2014. március 11. és 15. között rendezik Düsseldorfban.

A Metav 1980 óta kétévente mutatja be – az érintett szakemberek számára kihagyhatatlanul – az átfogó gyártástechnológiai folyamatok gépeit, gyártási rendszereit és megoldásait, valamint a kapcsolódó szolgáltatásokat. A kiemelt kínálati csoportok közé tartoznak a forgácsoló és alakító szerszámgépek, a gyártórendszerek, a precíziós szerszámok, az automatizált anyagmozgatás, a számítógépes technológia, az ipari elektronika és a kiegészítő termékek.

A seregszemle rendezője a Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (VDW), együttműködésben a Messe Düsseldorf vásártársasággal és a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (VDMA) precíziós szerszámok tagozatával, mint szakmai védnökkel. A megelőző Metavon 2012-ben 26 ország mintegy 700 kiállítója mutatta be újdonságait 36 ezer négyzetméternyi kiállítási területen. A kiállítók mintegy 30 százaléka Németországon kívülről érkezett.

Az akkor készült felmérés szerint a látogatók 45 százaléka fordult meg először a Metavon, ami több mint 18 ezer potenciális új vevőt jelent. Az adott év első nagyszabású szakirányú rendezvényeként a Metav fontos indikátora a következő időszak beruházási hajlandóságának. A szakvásár látogatóinak több mint 60 százaléka dönt a vállalata beruházásairól, a 2012-es felmérés tanúsága szerint.

Hatalmas vevőpotenciál a vonzáskörzetben

A Metav Németországgal és a szomszédos országokkal Európa egyik legnagyobb horderejű gazdasági térségét célozza meg. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány és a Benelux államok önmagában is hatalmas potenciált kínálnak a kiállítóknak. A szerszámgépipar felhasználói közül több mint 11 ezer található a szakvásár közvetlen vonzáskörzetében; közéjük tartozik a szerszámgépipar néhány legnagyobb vevője is. Az iparág 275 milliárd euró éves árbevételt és több mint 900 ezer foglalkoztatottat jelent. Átlagosan több mint 140 fő dolgozik egy vállalatnál.

A Metav éppen ennek a célcsoportnak kínál ideális platformot, hogy tájékozódjanak a gyártástechnológiai innovációkról, továbbfejlesztésekről és kompetenciákról – adott áttekintést a Metav 2014 közelmúltban tartott bécsi nemzetközi sajtótájékoztatóján Wilfried Schäfer, a VDW ügyvezetője. Az európai gazdasági környezet meghatározó a rendezvény sikere szempontjából. A 2013-as esztendő átmeneti – stagnálást hozó – évnek tekinthető, de 2014-re a gazdaságkutatók ismét nagyobb lendületre és növekedésre számítanak a bruttó hazai össztermék, az ipari termelés és a beruházások tekintetében.

A szerszámgépipar fontos európai felvevőpiacainak beruházásai az előrejelzések szerint ismét emelkednek, mégpedig 6,2 százalékkal. A szerszámgépek fontos vevői Magyarországon jövőre ennél lényegesen nagyobb mértékben, 18,2 százalékkal tervezik növelni a beruházásokat. Ezen belül kiemelten aktív a gépgyártás és az autóipar. A magyar vevők ezért a düsseldorfi Metavot a küszöbön álló beruházási döntésekhez kapcsolódó tájékozódásra különösen jól hasznosíthatják.

Hangsúlyos magyar érdeklődés

A Metav látogatóinak közel 60 százaléka iparvállalatoktól érkezik. A megelőző 2012-es szakvásár mintegy 40 ezer látogatót vonzott 70 országból Düsseldorfba. A Németországon kívüli résztvevők aránya tíz százalék volt. A látogatók mintegy harmada konkrét beruházási szándékkal érkezett a Metavra. A Németországon kívüli látogatók körében ez az arány még hangsúlyosabb, 42 százalékos volt. A beruházást tervező gyártástechnológiai szakemberek több mint háromnegyede konkrét berendezéseket kíván beszerezni.

Hans Werner Reinhard, a mintegy negyven szakvásárnak helyet adó Messe Düsseldorf vásártársaság ügyvezető-helyettese azt emelte ki, hogy a düsseldorfi seregszemlék mindenek előtt a magyar szakmai látogatók körében örvendenek nagy népszerűségnek. 2007 óta a magyar látogatók éves száma 2500 és 4900 között mozog, kisebb visszaeséssel 2009-ben, amit a földrész egészét sújtó válsághelyzet indokolt.

Évente 80-90 magyar kiállító él a lehetőséggel, hogy találkozzon az adott ágazat legmagasabb szintű szakembereivel Düsseldorfban, és hogy új kapcsolatokat építsen. 2012-ben rekord számú, 92 magyar vállalat mutatkozott be a szakvásárokon, miközben közel 3000 magyar vendéget köszönthettek Düsseldorfban.

Kísérőrendezvények gazdag választéka

A Metav szakvásár 2010 óta szólítja meg a Metal meets Medical különbemutatóval az orvostechnika területét, amely a teljes szerszámgépgyártás 4-5 százalékát veszi fel, és lendületes növekedést mutat. Az orvostechnika az összetett termékekkel és a magas minőségi követelményekkel kiemelten nagy kihívást jelent a szerszámgépiparnak.

Az ipari tömeggyártásban általában és ezzel az orvostechnikai termékek előállítása tekintetében is egyre fontosabbak az úgynevezett generatív eljárások, amelyeket a köznyelvben gyakorta emlegetnek 3D-nyomtatás néven. Az ilyen additív eljárásokat széles körben bevonják a Metal meets Medical különbemutatóba.

A kísérőrendezvények körét többek között Észak-Rajna-Vesztfália tartomány Hatékony gyártás, hatékony termékek címmel tartott bemutatkozása, a szakértők bevonásával rendezett technológiai napok és a kompozitok megmunkálását fókuszba helyező különbemutató szélesítik.