hirdetés
hirdetés

Képzőművészet

Kora reggel megszületett az impresszionizmus

1872. november 13-án 07.35-kor született meg az impresszionizmus. Ezt hosszú nyomozómunkával sikerült kideríteni.

hirdetés

Mind ez idáig bizonytalan volt még az év is, 1872-ben vagy 1873-ban festette-e Claude Monet Le Havre-ban az új művészeti stílusnak nevet adó képét, az Impresszió, a felkelő nap c. festményt. Monet maga aláírása közelébe a “72”-es dátumot festette, de a Wildenstein-katalógus 1873-ra javította a dátumot azzal érvelve, hogy a művész annak az évnek a tavaszán dolgozott Le Havre-ban.

A harmadik emeleten festette a képet
A harmadik emeleten festette a képet
Donald Olson, a Texas State University asztrofizika professzora úgy döntött, kideríti, mikor született az impresszionizmus. A ködös táj megnehezítette a Le Havre-i kikötő nézőpontjának azonosítását, márpedig ez a datáláshoz elengedhetetlenül szükséges volt – mondta el az Art Newspapernek Donald Olson. Végül sikerült megtalálni a házat, sőt még a szobát is, ahol a kép készülhetett: Grand Quai 45., Hotel d’Amirauté, 3. emeleti szoba erkéllyel.

Voltak, akik úgy vélték, a kép lemenő napot ábrázol, mivel 1878-ban Impresszió: a lemenő nap címmel kínálták eladásra. Olson azonban bizonyította, hogy a képen ábrázolt nap csakis felkelő lehet, sőt azt is kiszámolta, hogy a Monet-festményen látható pozícióban egy évben csak kétszer, november közepén és január végén lehet. A nap 2-3 fokkal a horizont fölött látható, ezt a pozíciót pedig napfelkelte után 20-30 perccel érte el. Ezután Olson a víz magasságát vizsgálta, mivel a képen felsejlő nagy hajók csak dagálykor, 3-4 órán át közlekedhetnek a kikötőben.

A puzzle következő eleme az időjárás-jelentés átnézése volt, hogy kizárja azokat a napokat, amikor felhő takarta el a napot, illetve megtalálja azokat, amelyek ködösek voltak. Ez a lehetséges 19 nap számát 6-ra szűkítette. Ekkor Olson a szélirányt és annak erősségét vizsgálta, mivel a kép baloldalán látható füst árulkodó módon száll jobb felé. Ez a hat napot kettőre, 1872. november 13-ra és 1873. január 25-re szűkítette. Végül a két dátum között Géraldine Lefebre, a Le Havre-i Musée d’Art Moderne André Malraux kurátora döntött, mivel ő úgy véli, a festményen látható 1872-es dátum a hiteles, mivel a források szerint januárban a művész már nem volt a városban.

Monet művét Párizsban a Névtelen festők, szobrászok, rézmetszők társasága, későbbi nevükön impresszionisták 1874. áprilisi kiállításán mutatta be. Az impresszionisták kifejezést Louis Leroy kritikus használta először a Le Charivariban (Macskazenében) írt gúnyiratában. A festmény ma a Musée Marmottanban látható.

Karosszékben
1874-ben alapította Claude Monet, Auguste Renoir, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Edgar Degas és Berthe Morisot A festők, szobrászok és rézmetszők szövetkezett névtelen társaságát. Saját pénzükön szervezték első kiállításukat Nadar fotográfusművésznél. Monet, Impression, soleil levant (Benyomás, felkelő nap) című képén gúnyolódva írta Leroy: ezek impresszionisták, talán magyarul: benyomisták. Ezzel igazi hírverést csinált nekik, tódultak a párizsiak, hogy láthassák a képeket. A benyomisták befutottak.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[156147] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés