hirdetés
hirdetés

Biotechnológia

Koponyavisszhang-jelszóval biztonságosabb az élet

A fejünket alkotó csont keltette rezgéseket bizonyosan nehezebb meghamisítani, mint kitalálni a hozzánk szorosan köthető kifejezéseket.

hirdetés

A jelszavak számos kellemetlenség forrásai lehetnek.

Az emberi emlékezet gyönge, és így gyakran erősen hozzánk kapcsolódó (vagyis megjegyezhető) kifejezéseket használunk. Az ilyenek elkerüléséhez a beléptető rendszerek immár egyre gyakrabban hosszú, számokkal, nagybetűkkel és/vagy akár speciális karakterekkel feltupírozott jelszavakat kérnek tőlünk. Ezeket azonban elfelejtjük, hiszen bonyolultak, és így olyan biztonsági kérdéseket kell megválaszolnunk, amelyek ismét csak szorosan hozzánk köthetők (kitalálhatóak), amivel vissza is érkeztünk oda, ahonnan elindultunk.

Az internetes biztonság legnagyobb kerékkötője tehát gyakran az emberek esendő memóriája.

A Perceptual User Interfaces kutatóinak éppen ezért jobb ötlete támadt: használjuk a fejünket! A koncepciójuk a koponyánk által kiadott, jellegzetes hangokra épül. A következő részlet az értekezésükből származik:

„Bemutatjuk a SkullConduct nevű biometrikus rendszert, amely a felhasználó koponyáján keresztül, csontvezetéssel terjesztett hangot, illetve a Google Glass-hoz hasonló, számos eszközbe már gyárilag integrált mikrofont használ. A SkullConduct magvát az a módszer képezi, amely elemzi a felhasználó koponyája által gerjesztett jellegzetes válaszfrekvenciát.”

SkullConduct (Forrás: Stefan Schneegass, Youssef Oualil, Andreas Bulling)

Minthogy minden koponya más, amikor a készülék egy adott hangmintát az egyes emberek fejébe küld – miután a hullám körbepattogott és visszhangot keltett a felhasználó kobakjában –, a visszaérkező rezgés is egyedi lesz. Amennyiben a kelléket a későbbiekben újból a fejünkre tesszük, a SkullConduct képes azonosítani az egyszer már rögzített jelet, vagyis immár egy új, rendhagyó jelszóval büszkélkedhetünk.

A feltalálók csupán tíz felhasználót vontak be a vizsgálatukba, és a tesztek alatt a kissé bizonytalan jövőjű Google Glass-re koncentráltak.

De biztosan komoly visszhangot kelt majd a találmányuk!

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés