Könnyű hőpajzs védheti a szupergyors repülőket
Szén nanocső szolgálhat a hiperszonikus légi közlekedési eszközök védőburkának alapanyagául.

A Floridai Állami Egyetem (FSU) anyagtudósai kifejlesztettek egy olyan könnyű és vékony anyagot, amellyel akár a hangsebesség ötszörösével suhanó légi közlekedési eszközöket is meg lehetne védeni a körülöttük keletkező, intenzív hőhatástól.

A hiperszonikus repülés folyamán a légellenállás okozta súrlódás nagy mértékben felhevíti a repülőgépet, és súlyosan megkárosíthatja a járművet.

A gyors sugárhajtású repülők építésekor a mérnökök előszeretettel nyúlnak a szénkompozitokhoz, de magas hőmérséklet mellett ezek az anyagok könnyen tönkre mehetnek. A hőpajzsok használata indokoltnak tűnhet, de ezek alapanyagai általában vastagok és súlyosak, és így nem minden esetben ideálisak a rendeltetésük betöltésére.

Az FSU kutatóinak tesztjei alapján talán a fenol alapú gyantába mártott, szén nanocsőből készült lemezek hatékonyak lehetnek „a védelmi feladatok ellátásában”. Ezzel a könnyű, rugalmas anyaggal a kísérletek alapján hatékony hőálló burkot lehetne vonni a szupergyors repülőgépek köré. A forrasztólámpával végzett tesztek alatt a kerámia alapú hőpajzsanyagoknál a begyantázott szén nanocső-lemez sokkal kevesebbet vesztett az erősségéből és a rugalmasságából.