Könnyen illeszthető tartóvariánsok
Az alábbiakban két különleges terméket mutatunk be a szerszámgépgyártás világából.

A németországi Tübingenben található Paul Horn GmbH kibővítette a horonybeszúró termékek kínálatát. A 38 millimétertől 1000 milliméterig terjedő átmérőjű homlokbeszúrási műveletek elvégzéséhez a Horn új tartóvariánsokat kínál az S224 beszúrórendszerhez. A szerszámgyártó ezzel kiterjeszti moduláris palettáját annak érdekében, hogy különféle típusú kazettákat lehessen rögzíteni egyetlen alaptartóra. A belső hűtőfolyadék-ellátás lehetővé teszi a közvetlen hűtést az érintkezési zónában, miközben növeli a szerszám élettartamát. Ezenkívül a magas hűtőfolyadék-nyomás biztosítja a forgács jobb eltávolítását a horonyból. Az S224 váltólapkás rendszerrel kapható forgácstörő geometriájának és keményfém alapanyagok széles választékának köszönhetően a szerszámrendszer könnyen illeszthető a megmunkálási feladathoz, valamint a megmunkálandó anyaghoz. A Horn az axiális tartókat az alábbi verziókban kínálja: LAK (bal, külső), RAK (jobb, külső), LIK (bal, belső) és RIK (jobb, belső). A horony maximális mélysége (tmax) 14 milliméter (0,552"). A horony szélessége (w) 3 millimétertől 6 milliméterig (0,118" – 0,236") lehet. A belső hűtőfolyadék-ellátás az alaptartón lévő átviteli ponton keresztül történik. A kazetták a régebbi alaptartókban hűtőfolyadék-átadás nélkül is használhatók.

A rendszer legnagyobb horonymélysége 4 milliméter (0,157"), a horonyszélesség (w) 0,5 milliméter – 2,5 milliméter (0,019–0,099"). A beszúrási műveletekhez a lapkák egyenes és teljes sugaras éllel egyaránt kaphatók. A Horn 15 fokos vágóéllel ellátott cserélhető lapkát kínál a leszúrásokhoz. Az ívesre köszörült forgácstörő geometria biztosítja a forgács megbízható eltávolítását. 10 milliméter (0,394×0,394"), 12×12 milliméter (0,472×0,472") vagy 16×16 mm (0,629×0,629"). Az összes verzió belső hűtőfolyadék-ellátással rendelkezik, és bal és jobb oldali kivitelben is kapható. A bevonatok esetében a felhasználók választhatnak az EG35 (P és M anyagcsoportok) vagy EG55 (P anyagcsoport) között.

32T horonyrendszer: magas cserepontosság

A Horn kifejlesztette az új 32T-rendszert svájci típusú esztergagépekhez, valamint kisebb rögzített fejű esztergagépek beszúrásaihoz és leszúrásaihoz. A szerszámgyártó kibővíti a szerszámrendszert azáltal, hogy bevezeti a menetvágó és hosszesztergáló, valamint a teljes sugárirányú lapkaprofilokat. A központi szorítócsavar magas cserepontosságot biztosít a lapkák számára, és közvetlenül felfekszik a szerszámtartó lapkaülékébe. Ezenkívül nincs szükség rögzítőelemekre, amelyek potenciálisan káros hatással lehetnek a forgács áramlására. A szorítócsavar feje nem lóg túl a szerszámtest síkján, ezért lehetővé teszi a beszúrást közvetlenül az orsó síkjában. A precíziósan szinterezett váltólapka neutrális, ezért bal és jobb oldali lapkaként is használható. A 32T-rendszer kiegészíti a Horn háromszögű lapkáinak portfólióját azáltal, hogy megoldást kínál kisebb méretű alkalmazásokhoz.

(Cikkünk a GyártásTrend áprilisi lapszámában jelent meg.)