Könnyebb, lágyabb, jobb érzés az űrben
2018-ban korszakalkotó szkafanderben fognak Föld körüli pályára állni a NASA asztronautái.

2018-ban a CST-100 Starliner űrkapszula több űrhajóst is alacsony Föld körüli pályára szállít majd.

Ha kíváncsiak vagyunk, milyen öltözékben látják majd el kozmikus feladataikat, akkor éppen a megfelelő cikket kezdtük el olvasni. Kezdjük ott, hogy képünk is van róla.

Ami a tulajdonságokat illeti, a Boeing alkotta új kék ruha tömege a maga 9,1 kilogrammjával a megelőző szkafanderekéhez képest jelentősen csökken. A súly mérsékléséhez a szerelésen a nagy, gömbszerű sisakok helyett egy csuklyás fejfedőt találunk, amelynek széles polikarbonát „sisakrostélya” még így is kellően tág látómezőt biztosít. Az öltözék védő sztreccsnadrággal rendelkezik, amely a szív felé irányítja a véráramot. A szerelést alkotó high-tech szövetrétegek a hőmérsékletet, a nedvességet és a nyomást is segítenek ellenőrzés alatt tartani. A viselet nem lenne teljes érintőképernyő-barát kesztyűk nélkül, amelyek kellően érzékenyek az űrhajó tabletekéhez hasonló interfészeinek használatához.

A Starliner első küldetése az lesz, hogy űrhajósokat juttasson a Nemzetközi Űrállomásra. A ruhát a későbbi űrbéli misszióknál is kiválóan fel lehet majd használni.