hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Kompozit anyaggal a könnyebb és szívósabb rakétákhoz

A NASA irdatlan tömeggel megterhelt tartályon vizsgáztatta egyik újonnan kiötlött technológiáját.

hirdetés

Elnyomás (Forrás: NASA/MSFC/Emmett Given)

Az amerikai űrügynökség nem rég számos megpróbáltatásnak vetette alá a maga kompozit anyagokból alkotott tartályát. A nagyjából 2,5 méter magas dob tesztelésének célja az volt, hogy a felhasználásával későbbiekben könnyebb és erősebb rakétákat lehessen létrehozni.

A hordó ellenállóságának felméréséhez körülbelül 408 tonnás terhelés alá helyezték szegényt. Az elvégzett hét teszt (hétpróba?) részletes adatainak megszerzéséhez a tudósok több ezer érzékelővel szerelték fel a tartályt, illetve végig nagy és kis sebességű kamerákkal figyelték a folyamatot.  Éppen ezen kameráknak köszönhetően láthatjuk, amint a kísérlet során a ránehezedő teher alatt a tartály megreped.


Dr. Marc Schultz, a NASA Langley kutatómérnöke szerint, ugyan számítottak rá, mégis váratlanul érte őket a kudarc. „A hangos dörrenés először megdöbbentett bennünket, és aztán láttuk a kihajlási esemény kezdete után szinte azonnal megjelenő és az egész tartályon körbefutó repedést” – mondta a szakember.

És ez még csak az első a NASA kompozit anyagát vizsgáló, nagyszabású tesztsorozatából.  A kutatók azt tervezik, hogy a mostani kör tapasztalatait a következő négy évben kivitelezett négy forduló folyamán is felhasználják. A NASA elsődleges célja, hogy olyan kompozit anyagot és szerkezeti felépítést dolgozzon ki, amelyekkel a fémalapú megfelelőikhez képest könnyebb és teherbíróbb rakétákat lehet előállítani.

A szervezet számára ezáltal lehetővé válna a jelenlegi alternatíváknál nagyobb tömegű hasznos teherrel kivitelezni a küldetéseket. Minthogy a hivatal így sokkal több élelmiszert, vizet és egyéb ellátmányt pakolhatna a járműre, a technika még elérhetőbbé tenné, hogy egyszer majd tényleg embereket küldjön a Marsra vagy egyéb mélyűri küldetésekre.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[191624] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés