hirdetés
hirdetés

Kompetens partner a robotizálásban

Az új termékötletek általában a gyártási folyamatok összetett követelményeihez igazodnak. Akár speciális know howról, akár a termelési lépések integrálásáról van szó, az Arburg „kulcsrakész” rendszerei megoldást kínálnak. A társaság a teljes projektmenedzsmentet vállalja, a koncepciótól és tanácsadástól a komplex gyártócellák kivitelezéséig és üzembe helyezéséig.

hirdetés

Az Arburg – a világ egyik vezető polimerfeldolgozógép-gyártója – a digitalizálás és az automatizált gyártás területén is ismert innovatív megoldásairól. A cég 1986-ban mutatta be az első teljesen automatikus, manuális beállítási folyamatok nélküli gyártási rendszert, amely több összekapcsolt fröccsöntő gépből állt. A folyamatokat irányító Arburg MES-t – az ALS vezérszámítógépes rendszert – azóta is folyamatosan fejlesztik. 1993 óta létezik a Selogica vezérlőrendszer, a Gestica pedig 2016-tól érhető el. Mindkét vezérlőt – akárcsak a gépeket – az Arburg lossburgi központjában fejlesztették ki és gyártották. Az Arburg mintegy 25 éve aktív a „turnkey”- (komplett, „kulcsrakész”) megoldások területén.

Évtizedek tapasztalata a turnkey-ágazatban

Az Arburg robottechnikai portfóliója az egyszerű Integralpickertől a függőleges és vízszintes Multilift robotrendszerektől a hattengelyes robotokig terjed, Selogica vezérlőbe implementált kezelőfelülettel, így a felhasználó – külső programozói segítség nélkül – közvetlenül beírhat és adaptálhat minden mozgásfolyamatot és funkciót. A gép és a robotrendszer grafikus szimbólumok felhasználásával intuitív módon programozható.
A központi gépvezérlés lehetővé teszi a teljes összeköttetést a robotrendszerekkel és perifériákkal. Ez megkönnyíti a folyamatadatok programozását, felügyeletét, mentését és értékelését. A kezelőnek egyetlen adatkészlettel kell dolgoznia, nem kell újragondolnia a programozást, hiszen a robot és a gép tökéletes szinkronban működik együtt. A kiterjesztett valós idejű kommunikáció további funkciókat, szinkronfolyamatokat és gyors ciklusokat is lehetővé tesz, nincs szükség – például – a vákuumgenerátorok kézi komplex beállítására.
A gépkezelőket az Arburg hat asszisztenscsomagja is aktívan támogatja. Ezek a digitális termékek megkönnyítik a dolgozók számára, hogy megfeleljenek a gyártási követelményeknek – a beállítástól és optimalizálástól kezdve a gyártáson és a felügyeleten át a szervizelésig.

Smart gyártási cellák

Az ipar 4.0 és a digitalizálás korszakában az egyre összetettebb gyártási folyamatok magas követelményeket támasztanak a gyártócellákkal szemben, amelyeknek szintén „smartnak” kell lenniük. Annak érdekében, hogy szabványosított módon hálózatba lehessen őket kapcsolni, az összes új Allrounder fröccsöntő gép fel van szerelve IIoT Gateway-jel és Basis Connectivityvel. Egy szoftver – például a már említett ALS – segítségével a termelési adatok valós időben rögzíthetők és elemezhetők, a termelés hatékonysága és átláthatósága ezáltal jelentősen javulhat. Az Arburg Turnkey Control Module (ATCM) Scada-rendszerével az egyes alkatrészek vagy összeszerelt részegységek 100 százalékban nyomon követhetők. Ez különösen az autóipar, az orvosi technológia és más, biztonsági szempontból releváns területek vonatkozásában fontos. Az ATCM megjeleníti a komplex rendszerek folyamatait, és összesíti az összes lényeges – a fröccsöntő gép, az automatika és a perifériák által továbbított – adatot.

Rendszerszállító és technológiai partner

Az anyavállalat turnkey-csapata és a leányvállalatok automatizálási szakemberei egyaránt részt vesznek a kreatív megoldások megtalálásában és az ügyfelek igényeihez pontosan igazított komplett kulcsrakész megoldások megvalósításában. Az automatizálási projektekben 80 alkalmazott dolgozik együtt az alkalmazástechnológia, a műszaki feldolgozás, a fejlesztés, az anyagkezelés, a szerviz és a marketing területéről.

Egyedi turnkey-megoldások 

A németországi családi vállalkozásnak, amely világszerte mintegy 3200 alkalmazottat foglalkoztat, 1998 óta van saját leányvállalata Magyarországon is, ahol szintén nagy az igény az automatizált fröccsöntési technológiára és a kulcsrakész megoldásokra. A budapesti Arburg Hungária Kft. színvonalas automatizálási projekteket és egyedi kulcsrakész rendszereket valósít meg az anyavállalat csapataival és a cseh Arburg spol. s.r.o.-val. Fővállalkozóként a kivitelezés és a telepítés mellett a leányvállalat gondoskodik a magyarországi vásárlók teljes gyártási cellájának projekttervezéséről és szervizeléséről is.

Automatizált fröccsöntés

Robotrendszerek és termelési cellák használatakor mostanáig a gyártás hatékonyságának növelése és a költségek csökkentése volt fókuszban, a 2020-as koronavírus-krízis azonban mindezt új dimenziókba emelte. Az automatizálásnak köszönhetően a személyhiány ellenére is lehetséges a megbízható gyártás, és tartható a „social distancing” is. Sok polimerfeldolgozó a járvány ellenére is fennakadás nélkül működik tovább.
Az intelligensen automatizált folyamatláncra kiváló példa az Arburg – hibrid csatlakozók gyártására készült – upstream stancoló, hajlító cellája, amely a K 2019 vásáron mutatkozott be, és amely többek között az autóiparban az elektromobilitás területén alkalmazható. Az előformát egy helytakarékos, gépágyra szerelt Multilift Select robotrendszerrel rendelkező vertikális Allrounder 375 V fröccsönti az elektromos csatlakozóbetéthez, ezekből pedig az elektromos Allrounder 470 A gép készíti el a hibrid dugókat. A két fröccsöntő gép teljesen automatizált, kulcsrakész rendszerré kapcsolható össze.

Az előre stancolt fémbetétet upstream stancoló, hajlító cella biztosítja. A részegységeket mindig három, a stancszalagról levágott, PA6 (GB30) alapanyaggal körbefröccsöntött fémcsap képezi. A fröccsöntött előformákat a Multilift Select veszi ki a szerszámból, és egy fiókos tárolórendszerben helyezi el őket. A feldolgozási lánc második gyártócellájában a Multilift V vertikális robotrendszer kezeli a darabmozgatást, ahol plazmatisztítást és inlene bevonatot kap az előforma. A robotrendszer ezután két azonos alkatrészt egy egységbe szerel össze, és betétként beilleszti a szerszámba. Végül ezeket a betéteket PA6 (GB30) alapanyaggal fröccsöntik körbe, amivel el is készül a hibrid csatlakozó.

Multilift V 30

A Multilift V 30-at az Allrounder 570-1120 gépméretek számára tervezték. Az új, 30 kg hasznos teherbírású robotrendszer alapkivitelben „smart” vákuumberendezéssel rendelkezik, amelynek légtakarékos funkciója hatékony és energiatakarékos sűrítettlevegő-ellátást tesz lehetővé. A munkaidő és az erőforrások megtakarítása érdekében a karbantartási időközöket a beállított sebességektől, útvonalaktól és időtartamoktól függően számítja a gép, a kenés így a teljesítménytől függ. Mint azt a K 2019 vásáron az Arburg bebizonyította, ez a rendszer többkomponensű alkalmazásokhoz is választható. A kiállított rendszer alapja egy kétkomponensű Allrounder 630 A gép volt, amely ipari fogantyút gyárt habosított PCR-ből és TPE-ből. Annak érdekében, hogy a vertikális befröccsegységet klasszikus helyzetbe lehessen felszerelni, a Multilift V 30-at elforgatták, és a mozgó felfogólapra szerelték fel.

IMSE technológia és ATCM rendszer

Ugyancsak a K 2019 vásáron mutatta be a társaság a 3D-fóliák fröccsöntésére kidolgozott új rendszert. A 3D-s ívelt érintőfóliákat interaktív kijelzőként vagy „intelligens” felületként az autók belső terében használják, de alkalmazzák az elektronikai iparban és az orvosi technológiában is. A tisztalevegő-modullal ellátott, zárt, tiszta helyiség cellájának középpontjában egy elektromos Allrounder 470 A állt, Kuka hattengelyes robottal. Speciális FIM-eljárásként a Tactotek IMSE-technológiáját (Injection Moulded Structural Electronics) használták; a beépített elektronikus funkciókkal ellátott 3D-fóliákat és öt LED-et a külső tálcákból töltötték be. A tisztítás után a PC-vel ellátott film hátoldalára fröccsöntöttek, majd egy 100 százalékos elektromos működési tesztet hajtottak végre a turnkey-rendszer tesztállomásán. Az Uvex napszemüveg teljesen automatizált gyártása újabb példa ATCM-mel rendelkező „smart”, kulcsrakész megoldásra. A K 2019-en bemutatott rendszer – amelynek középpontja egy elektromos Allrounder 570 A, Gestica vezérlőrendszerrel, integrált kitöltési és plasztifikáló asszisztenssel – körülbelül 50 másodpercenként állított elő szemüvegeket átlátszó PA12-ből. A darabmozgatást hattengelyes robot végezte. Minden szemüveget elláttak lézerjelölt egyedi DM-kóddal, CE-jelöléssel és osztályozással is. A fényáteresztés, az UV-átlátszóság és a színkoordináták optikai vizsgálata után a jó alkatrészek egy hűtőállomásra kerültek, a csomagolást pedig ember-robot kooperációban végezték. Az ATCM összegyűjtötte a folyamatadatokat (lövéssúly, utónyomás, ciklusidő), valamint a minőség-ellenőrzés eredményeit. Ezek az alkatrész-specifikus adatok a DM-kód használatával az egyes weboldalakon jeleníthetők meg. Az adatok továbbítása egy OPC UA interfészen keresztül történt. Ez az alkalmazás nagyszerűen megmutatja, hogy az automatizálás, a hálózatépítés és az ember-robot kooperáció hatékonyan, megbízhatóan és nyomon követhetően használható fel „ready to use” termékek előállítására. Április óta az Arburg lossburgi központjában ugyanezzel a fröccsöntő formával több tízezer tanúsított védőszemüveget állítanak elő, amelyek a koronavírus idején is megóvják az orvosokat, az ápolószemélyzetet és a mentőszolgálatokat is a fertőzéstől.

(Cikkünk eredetlig a GyártásTrend júniusi lapszámában jelent meg.)

Csizmadi László, Arburg Hungária Kft. ügyvezető igazgatója
a szerző cikkei

(forrás: Arburg/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés