hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Kolumbusz a portugálok kéme volt

Kolumbusz a portugál királynak dolgozott, működése csúcspontja pedig a Tordesillasi egyezmény 1494-es aláírása volt, amelyben Spanyolország és Portugália között felosztották az újonnan felfedezett területeket, de úgy, hogy a jól jövedelmező indiai fűszerkereskedelem a portugálokhoz került.

hirdetés

Miként a Megtalálták Kolumbusz hajóját című cikkünkben olvasható, több mint 500 évvel elsüllyedése után megtalálták Kolumbusz Kristóf zászlóshajóját, a Santa Mariát, amelyen a felfedező az új világot érte el. A hajó a Karibi térségben zátonyra futott és elsüllyedt a mai Haiti partjainál. Csakhogy az amerikai-portugál történész, Manuel Rosa, aki húsz éve nyomoz a Santa Maria után, azt állítja, nem találhatták meg a Santa Mariát, mivel az soha nem süllyedt el.

Kolumbusz kora James Bondja volt – mondta el Rosa a brit Telegraph című lapnak. Nemcsak küldetése, de egész élete homályos a mai napig, noha számtalan történész foglalkozott már személyével. Még nemzetisége, származása is bizonytalan, egyre többen gondolják úgy, hogy nem Genovából származott, hanem portugál, katalán, esetleg spanyol, sőt mi több, lengyel zsidó volt. Annyi bizonyos csak, hogy a Santa Marián 1492 augusztusában elvitorlázott Palos de la Fronterából, a portugál határ menti, andalúz városból az Indiák felé.

Csakugyan a portugáloknak kémkedett?
Csakugyan a portugáloknak kémkedett?

Az utat a spanyol uralkodók, Ferdinánd és Izabella finanszírozták, akik a nyugati útvonalat akarták megtalálni a mesés Indiák felé, hogy a jól jövedelmező fűszerkereskedelemből töltsék fel a mórokkal vívott harcaikban kiürült kincstárukat. Valójában három hajó indult el 90 tengerésszel: a Pinta, a Niña és a Santa Maria, ez utóbbi volt a legnagyobb. Tíz hét után elérték a mai Bahamákat és körülhajóztak egy sor karibi szigetet, köztük a mai Kubát, a Dominikai Köztársaságot és Haitit. De hogy ezután mi történt, az homályos.

Mégsem futott zátonyra

A Pinta novemberben eltűnt, a Santa Maria állítólag zátonyra futott és elsüllyedt. Maradt a Niña, de arra nem fért fel az egész legénység. Barry Clifford búvárrégész nemrég bejelentette, hogy megtalálta a Santa Maria lenyomatát a tengerfenéken. Közvetlen bizonyítékokat azonban nem talált. Felfedezését közvetett bizonyítékokra, például Kolumbusz naplójára alapozta, és ez a tévedés egyik fő forrása – mondta el Rosa a Telegraphnak. Kolumbusz a naplót spanyolul írta tudván, hogy spanyol megbízói is olvasni fogják.

Azt írta, hogy a Santa Maria „tierrá”-ra került, amikor a fedélzetén történt robbanás miatt megégett. Ezt fordították félre – Rosa szerint – úgy, hogy zátonyra került, valójában azt jelenti, hogy földre került. A zátonyokon ugyanis keresztül húzták és Haitinál, a Caracol kikötőben hagyták, hogy a Haitin maradt matrózoknak, akik nem fértek fel a Niñára, lakóhelyül szolgáljon. Vagyis a karácsony esti elsüllyedés soha nem történt meg. A naplóban Kolumbusz azt is leírja, hogy megmutatta fegyverei erejét Guacanagarínak, a bennszülött haitii törzsfőnek, és a Santa Mariára ágyúzott, a golyó áthatolt a hajón, amely azonban nem a zátonyon, hanem  a partnál állt. Ráadásul az ágyúlövéssel hajózásra alkalmatlanná tette a hajót.

Kolumbusz ezután visszaindult Spanyolországba, de a hátra hagyott férfiak között ott volt Ferdinánd és Izabella három embere is, mert ők elmondhatták volna az igazat, hogy a hajó nem süllyedt el. Rosa szerint Kolumbusz szándékosan nem említette ezt az epizódot, mivel valójában a portugál király kéme volt és a valóságot neki tárta fel, nem spanyol megbízóinak. Kolumbusz – Az elhallgatott történet című könyvében Rosa leírja, hogy a Santa Maria horgonyát Haitin, Limonade város ültetvényén találták meg, vagyis nem a tengerben volt, a hajó harangját pedig Portugália partjainál találták meg 1994-ben, azt ugyanis 1555-ben Portugáliába vitték, és a hajó, amely szállította, süllyedt el a portugál partoknál.

A Santa Maria modernkori változata
A Santa Maria modernkori változata

De mit akart ezzel Kolumbusz? Rosa szerint mindennek oka az volt, hogy Kolumbusz a portugál királynak dolgozott, működése csúcspontja pedig a Tordesillasi egyezmény 1494-es aláírása volt, amelyben Spanyolország és Portugália között felosztották az újonnan felfedezett területeket, de úgy, hogy a jól jövedelmező indiai fűszerkereskedelem a portugálokhoz került.

Laurence Bergreen történész erősen szkeptikus mind Rosa teóriájával, mind Clifford felfedezésével kapcsolatban. Szerinte nincs semmi bizonyíték arra, hogy Kolumbusz hazudott naplójában, ám vannak túlélők, akik alátámasztották számos állítását és a spanyolok is aprólékosan dokumentáltak mindent, ami szintén egyezik a naplóbeli állításokkal. Azt sem bizonyítja semmi, hogy a portugálok kéme lett volna a felfedező, sőt, a portugálok elutasították, hogy szponzorálják expedícióját, ezért kötött ki a spanyol uralkodópárnál.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[151788] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés