Kobotok a terepen
Ha ipari robotokra gondolunk, leginkább nagy méretű biztonsági ketrecek mögött dolgozó toronymagas, többtonnás fémbehemótot képzelünk el. Azon túl, hogy az emberektől biztonsági okok miatt elzárt, vizuálisan hatalmas tárgyak jutnak eszünkbe, az értéküket tekintve is méretes befektetések szükségessége körvonalazódik.

Egy újfajta hozzáállás a robotizálásban ezen igyekszik változtatni. A robotikai zseni, Samuel Bouchard tavaly év végén megjelent könyve, a Lean Robotics a robotikába is bevezeti a gyártás területén már évtizedek óta jelen lévő hozzáállást, a karcsú termelést. A szerző a kanadai Robotiq vezérigazgatója, amely rugalmas robotkarok, szenzorok, érzékelők gyártásával foglalkozik azzal a nem titkolt céllal, hogy az automatizálást könnyűvé és gyorsan hozzáférhetővé tegye a globális gyártók és kkv-k számára egyaránt, anélkül, hogy azoknak széles körű műszaki ismeretekre lenne szükségük, vagy hatalmas befektetésekben kellene gondolkodniuk.

A lean gyártáshoz hasonlóan a lean robotizációnak is vannak alapelvei a felesleg termelés elkerülésére nézve, de megfogalmaz olyan kritériumot is, miszerint az embereket minden esetben a robotok elé kell helyezni, a robot egy eszköz, amely nemcsak a vállalat, de a munkavállalók számára is értéket teremt. Ennek egyik kiváló eszköze a kobot (kollaboratív robot). Ez az újfajta robot került az elmúlt néhány évben a modern robotikát körülvevő diskurzus fókuszába. Az együttműködő robotokat kifejezetten az emberekkel való közös munkavégzésre tervezték. A fizikai adottságaikon túl abban is különböznek a robusztus ipari robotoktól, hogy lényegesen olcsóbbak.

Kobotok munka közben (fotó: Kuka)

„Több ezer emberi kéz szabadult már fel az ismétlődő feladatok elvégzése alól, és néhány éven belül ez a szám több millióra nőhet” – írja Bouchard.  

A robotika alkalmazása nem a munkavállalók helyettesítéséről szól, hanem az ismétlődő, hétköznapi feladatok elvégzése alól való felszabadulásról. Előmozdítja azt a folyamatot, amelynek a végén új, hasznosabb képességekkel bírnak majd a dolgozók, és ezzel intellektuális erőforráshoz juthat a gyártó vállalat.

A lean robotizáció másik fontos eleme a könnyű adaptálhatóság. A dán Universal Robots, amely több mint 10 éve van a kollaboratív robotok piacán, mára a legfontosabbnak azt tartja, hogy robotjai minél könnyebben programozhatók, áthelyezhetők és természetesen biztonságosak legyenek az alkalmazottak számára. Az automatizálás szerintük is produktívabbá tudja tenni a munkavállalókat, robotjaikkal azt próbálják elérni, hogy eszközként tekintsenek azokra – mint egy elektromos csavarbehúzóra, amellyel több csavart lehet betekerni rövidebb idő alatt, és így hatékonyabb lehet a folyamat.

Ezt az új trendet a robotizálásban az hívta életre, hogy a „ketreces” ipari robotok installálása nagyon hosszú időt, sok szakértő munkáját és rengeteg pénzt kívánt. Bár bizonyos feladatok ellátására továbbra is csak a nagy ipari robotok alkalmasak, mégis a kkv-k számára sokszor olyan ez, mintha egy körbe helyeznének egy négyzetet – jelentős a feleslegesen befektetett erőforrás. A lean robotizáció erre hoz egy alulról építkező megoldást, amely eszközként segíti a dolgozókat, és együttműködésük által sokkal hatékonyabbá és olcsóbbá teszi a gyártást.  

A lean robotizáció alapelvei

Vannak, akik aggódnak a robotok miatt. Aggódnak, hogy elveszítik a munkájukat. Aggódnak, hogy a robotok nem biztonságosak. Aggódnak amiatt, hogy a robotok túl bonyolultak ahhoz, hogy kezelni tudják azokat. Aki ismeri az Isaac Asimov sci-fijében megjelenő három robotikai törvényt, felismerheti, hogy a lean robotika első alapelve hasonlóan az íróéhoz, ezekkel az aggodalmakkal foglalkozik. A lean robotizáció azonban egy kicsit praktikusabb megközelítést alkalmaz, mint Asimov, ami érthető, mivel ő fikciót írt, nem gyártott.

Együttműködnek (fotó: Universal Robots)

1. alapelv: Előbb az ember, aztán a robot

Az ember a robot előtt áll. Minden esetben elsőbbséget kell biztosítani az alkalmazottaknak, akik a technológia használói és ismerői. A fő alapelv eléréséhez két tényező szükséges: hogy az mindenki számára biztonságos és hasznos legyen.

2. alapelv: Fókuszban a hozzáadott érték/robot teljesítménye

A lean robotizáció egyik legfontosabb fogalma a „belső ügyfél” elve. A lean módszertan úgy tekint a robotcellára, mint egy önálló üzleti entitásra, ahol a beszállítók a robot által elvégzett munka előtti folyamatot jelentik, az ügyfelek pedig közvetlenül a cella után következnek –ezek a lépések alkotják az értékláncot. A lean vezérelvének egy része az ügyfelek, tehát a felhasználók számára nyújtott érték maximalizálása.

3. alapelv: Minimalizálni a pazarlást

A felesleg, a hulladék csökkentése a lean gyártás egyik alapelve, és a lean robotizáció számára is fontos. A hulladék olyan energia vagy pénz, amelyet nem alakítottak át ügyfélértékké. Tapasztalatok szerint gyakran csak a gyártósor beüzemelése után látni a pazarlást. A lean továbbmegy, és az a célja, hogy minimalizálja a hulladékot a teljes kibocsátási cikluson keresztül: a robotcella tervezésével, a cella integrálásával és végül működtetésével. Pazarlásnak számít az emberi potenciál kihasználatlansága is: ha a csapat tagjai képesek lennének nagyobb hozzájárulásra, de ebben megakadályozzák őket az olyan feladatok, amelyek automatizálhatók lennének.

4. alapelv: Kihasználja a készségeket

Korábban a robotok üzembe helyezésének hagyományos módja egy mérnök-integrátor megbízása volt. Az integrátor belép a gyártósorba, megtervezi és beüzemeli a robotcellát, majd elhagyja azt. Ennek az volt az előnye, hogy a vállalkozásoknak nem kellett a robotikában elmélyedni, ugyanakkor nagy hátránya volt, hogy az alkalmazottak nem tudták elhárítani a hibákat, mert nem volt robotikai képzésük.

A lean robotika arra ösztönzi a vállalatokat, hogy az egyszerűen telepíthető kobotok alkalmazása esetén robotizálásban dolgozó alkalmazottakat képezzenek, és használják ki a meglévő készségeket a csapaton belül. Ez segít a klasszikus lean alapelv, a „kaizen” (folyamatos fejlesztés) megvalósításában. A lean robotizáció olyan módszer, amellyel hatékonyan lehet telepíteni az együttműködő robotokat, és amely a lean alapelveket alkalmazza, hogy az integráció a lehető legegyszerűbb és leghatékonyabb legyen.