Kiválasztották a legtehetségesebb fiatal feltalálókat
54 fiatal versenyző mutatta be kiemelkedő tudományos, illetve műszaki projektjét az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny bírálóbizottsága előtt. A zsűri kiválasztotta a legjobbakat, amelyek a június 5–6-i kiállításon megtekinthetők lesznek az Ericsson Magyarország k+f-központjában, ahol egyúttal az odaítélt díjak átadására is sor kerül.

A 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny újabb mérföldkőhöz érkezett. A 106 pályázat közül az első fordulóból 69 jutott tovább, a pályázók az év első felében feszített tempóban dolgoztak az ötletek, javaslatok kidolgozásán. A második fordulóba végül 57 pályázatot küldtek be a fiatalok.

A szervezőbizottság a pályázatokat négy szekcióba (orvostudomány-biológia-kémia-egyéb; fizika-matematika; mechanika-elektronika; informatika) osztotta be. Az egyes szekciókba sorolt pályázóknak április második felében a szekciózsűri előtt ötperces prezentációt kellett tartaniuk, majd öt percben kérdésekre kellett válaszolniuk. Ezt követően az akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság kiválasztotta a legígéretesebb műszaki, illetve természettudományos eredményeket, illetve eldöntötte, hogy mely tehetséges fiatalokat találja díjazásra-elismerésre leginkább méltónak.

A fiatalok munkájuk során többek közt olyan izgalmas kérdésekre kerestek választ, mint

  • tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz?
  • mik a Lycium barbarum fiziológiás hatásai?
  • az apparatus cardiovascularis felépítését, működéseit és betegségeit be lehet-e mutatni egy vízvezetékrendszer-modell segítségével?
  • a virtuális valóságot be lehet-e vezetni az amatőr csillagászatba?

A verseny zsűrije 2018. április 26-án hozta meg végleges döntését a díjakról Jakab László egyetemi tanár, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja elnökletével a BME-n. A zsűri összesen három első, négy második, három harmadik és egy különdíjat osztott ki, illetve 33 pályázat dicséretben, 10 pedig kiemelt dicséretben részesült. A díjazott, illetve kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkákat 2018. június 5-én és 6-án egy kétnapos kiállításon mutatják be az Ericsson k+f-központjában (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 11.), illetve szeptemberben is megtekinthetők lesznek a Kutatók Éjszakáján.