hirdetés
hirdetés

Tengerészgyalogság

Kiválasztotta új kétéltű hadi járműveit az USA

Óvatosságból egyelőre „csak” 30 darabra adott le rendelést a gyártójuknál.

hirdetés

Első körben 30 Amphibious Combat Vehicle (ACV) nevű kétéltű harci jármű beszállításával bízott meg egy BAE Systems-re keresztelt vállalatot az Egyesült Államok tengerészgyalogsága. A beruházás 198 millió dollárba (kb. 55 milliárd forintba) kerül. Ha a katonai szervezet elégedett lesz, egy mindent összevetve 1,2 milliárd dollár (kb. 334 milliárd forint) összértékű megrendelésre is kilátás nyílhat.

A tengerészgyalogság olyan újgenerációs járművekre írt ki pályázatot, amely hatékonyan tudja partra szállítani a szárazföldi hadműveletre kirendelt katonákat.

Forrás: Marine Corps Systems
ACV (Forrás: Marine Corps Systems)

„[…] készen állunk arra, hogy a tengerészgyalogság számára megépítsük a jövő kétéltű hadi járműveit, amelyekből 16 prototípust már le is gyártottunk” – fogalmazott Dean Medland, a BAE Systems egyik vezető szakembere.

Az ACV minden tereppel elboldogul, illetve robbanáscsökkentő védelmet nyújt a fedélzetén utazó három tagú legénységnek és a 13 tengerészgyalogosnak is. A monstrum egy hathengeres, 700 lóerős motorral felszerelt, kékvízi (óceánon is bevethető) harceszköz, amely jóval erősebb a már egyébként is több évtizede szolgálatot teljesítő, Assault Amphibious Vehicle (AAV) nevű elődjénél.

Az ACV nagy előnye még, hogy rugalmassága kellően alkalmassá teszi a jövőben megjelenő korszerű technológiák „befogadására”.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Manufacturer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés