Kitettek magukért a NASA kicsiny műholdjai
Ugyan az InSightot elkísérő szatellitekkel megszakadt a kapcsolat, a bevetésük így is óriási sikertörténetnek tekinthető.

Aki valamennyire is figyelemmel kíséri a híreket, jól tudja, hogy magyar idő szerint 2018. november 26-án a Marson sikeres landolást hajtott végre a NASA InSight nevű leszállóegysége. Ennél kevésbé közismert tény, hogy a grandiózus misszió keretében, mintegy mellékküldetésként, a szondával együtt két kicsi műholdat is fellőttek az űrbe a tudósok. WALL-E-vel és EVE-vel már több mint egy hónapja megszakadt a kapcsolat, a megbízatásukat így is teljesítették, és óriási sikerként lehet elkönyvelni a teljesítményüket.

A szerkezetek a CubeSat típusú, híres szatellitek példányai (voltak). Egy szabványos CubeSat térfogata nagyjából egy liter, a tömege pedig körülbelül 1,33 kilogramm, és a múltban már több mint ezret fellőttek belőlük. Az ilyen szatellit anyagának és fellövésének költsége a hagyományos műholdakéhoz képest rendkívül alacsony. Előnye még, hogy könnyen kibővíthető; a WALL-E és az EVE is hat-hat egységből áll. A kutatók azt kívánták megvizsgálni, hogy az ilyen eszközök mennyire működőképesek a mélyűrben, és nem csalódtak. A cél az volt, hogy az InSighttal karöltve ők is elutazzanak a Marshoz, majd pedig, hogy a NASA irányítóközpontjába folyamatosan küldjék az adatokat a jármű leszállásának procedúrájáról. Hibátlanul teljesítették a feladatukat. Míg WALL-E a leereszkedés minden mozzanatáról tájékoztatta az irányítóközpontot, EVE rádióhullámos mérésekkel ütötte el az időt.

Több mint egy hónapja azonban már mindkettejükkel megszakadt a kommunikáció. Lehet, hogy az antennáik már nem a Föld felé irányulnak, vagy pedig a napelemeik elfordultak a Nap sugaraitól, és lemerültek. Akárhogy is történt ,a bevetésük sikertörténet, mivel bebizonyították; a CubeSatok is alkalmasak arra, hogy a mélyűrből információt közvetítsenek a bolygónk felé.