Kiterjeszti áruházirobot-tesztjeit a Walmart
Az üzletekben bevezetendő gépek állítólag nem fogják elvenni az alkalmazottak munkáját.

Rövid szárnypróbálgatások után további 50 üzletében is megkezdi polcszkennelőrobot-tesztjeit az amerikai Walmart áruházlánc, de az alkalmazottaknak állítólag nem kell tartani a megélhetésük elvesztésétől.

A gépeket egy Bossa Nova Robotics nevű cég gyártotta le a hatalmas vállalat számára. A jövevények feladata az lesz, hogy az áruházak folyosóin rendületlenül ellenőrizzék a polcon kint levő készleteket és az árakat, illetve, hogy felkutassák a téves helyre kitett termékeket.

A biztonság kedvéért a próbák alatt technikusok is jelen lesznek a „vizsga” alatt, de a masinák egyébként tökéletesen automatizált módon fognak tevékenykedni.

A mechanikus munkaerő a háromdimenziós képalkotó képességével könnyen kikerüli az akadályokat, és ha áthatolhatatlan ellenállásba ütközik, megjegyzi a helyet, hátha később javulni fog a helyzet.

A Walmart határozottan állítja, hogy egységeiben nem az alkalmazottak kiváltásához, hanem csak a munkájuk megkönnyítéséhez óhajtja szolgálatba állítani az apparátusokat. Ugyan a dolgozók számára óriási segítséget fognak nyújtani az üres polcok feltöltésekor, ám az igazi fizikai munka továbbra is távol fog maradni tőlük, mivel manuálisan egyelőre ügyetlenek.

Brad Bogolea, a Bossa Nova riválisának számító Simbe Robotics igazgatója szerint a humán munkaerőre épülő „polcellenőrzés”egy nagyobb kiskereskedelmi lánc számára akár több százmilliós pluszköltséget is jelenthet. Bármilyen drágák is a robotok, az alkalmazásuk nagyon gyorsan kifizetődővé válhat.

A kiterjesztett teszt eredményeitől függ, hogy a berendezések a vállalat kötelékében maradhatnak-e.

Az első eredmények biztatóak.

Már akinek.