Kisvárosi fények
Napenergiával táplált panelek színpompás fényjátékában fürdőzik egy amerikai közepes település főtere.

Több mint 2 évvel az után, hogy a Solar Roadways az idahói elektronikai laborjában egy sor napenergia-betakarító, hatszögletű elemet lefektetett, és 11 hónappal az után, hogy a harmadik generációs, nagyobb teljesítményű és színesebb paneljeiről is lerántotta a leplet, a cég befejezte egységeinek első köztéri letelepítését is.


Az idahói Sandpoint városában mutatkozik be a technológia, és pillanatnyilag 30 elem világítana a főtéren, ha néhány közülük nem mondta volna fel a szolgálatot.

A Jeff Jones Town Square-en telepített, 14 négyzetméteres installációt SR3 panelek alkotják.

Míg a Solar Roadway második generációs prototípusa egy 36 wattos panel volt, az SR3 ugyanakkora, és 48 wattos teljesítményt tud felmutatni. Az új egységek mindegyike a hó és a jég távoltartásához négy fűtőelemet, illetve több mint 300, potenciálisan 16 millió színben pompázó LED-et tartalmaz.

Bár most fektették le és kapcsolták be őket, az installáció kivitelezésekor nem ment minden zökkenőmentesen. Néhány SR3 elem nem volt tökéletesen működőképes a bemutatkozáskor. A hibátlanul funkcionáló elemek kerültek a hálózat közepére, a tétlen elemek pedig körülöttük kaptak helyet. A Solar Roadways minél előbb le akarja cserélni a dologtalan paneleket.

Sandpoint tisztviselőinek tervei szerint a publikum nemsokára igény szerint kölcsönhatásba léphet a panelekkel, és módosítgathatja a fényjátékukat. Egy élő közvetítés az alábbi linken szintén elérhető, amelyen nyomon követhető az „ültetvény” produkciója.