Kisebb lakóparkot nyomtatnak Hollandiában
A komplexum első tagja már 2019-ben beköltözhető lesz.

A világon először a hollandiai Eindhovenben gyökerezhetnek meg a kereskedelmi célú, 3D-nyomtatású lakóházak.

Az épületek első, két hálószobás példánya az ingatlanbérleti piacon már jövőre megmérettetheti magát, és 20 család már szemet is vetett rá.

A Project Milestone-nak keresztelt fejlesztési programot egy Van Wijnen nevű építőipari cég indította el. Egyik fő céljuk az volt, hogy megoldást találjanak a képzett kőművesek utánpótlásának fokozatos elapadására. Az csak hab a tortán, hogy a felhasznált cement mennyiségének drasztikus csökkentésével a módszer a környezeti károkat is mérsékli, és az építési költségeket is erőteljesen leszorítja.

A felhasznált 3D-nyomtató gyakorlatilag egy fúvókában végződő óriási robotkar, amely egyfajta speciális összetételű cement kipréselésével, rétegenként húzza fel az egyes ingatlanokat. Az anyag egymásra fektetett sztrátumainak sokasodásával a fal egyre erősebb (és magasabb) lesz.

Az első néhány háznak csak a belső és a külső falait fogják additív gyártással előállítani, és a printer a házak telephelyétől távol lesz. Az építők reményei szerint a háromszintes, három hálószobás ötödik ingatlan esetében már a vízelvezető csövek és más alapvető felszerelések is nyomtatással fognak elkészülni, mi több, helyben fogják meglátni a napvilágot. Mindez még jobban megnyirbálja majd a kiadásokat.

Additív gyártással a vezeték nélküli szenzorokat az eddigi technológiáknál könnyebb lesz építés közben beilleszteni a falakba, és így a világítás, a fűtés és a biztonsági eszközök irányításának kezdeti integrálásával a hajlékok már ab ovo intelligensek lesznek.

Az eindhoveni repülőtér közelében szárba szökkenő öt ház 2019-re készülhet el, és a Vesteda ingatlanügynökség fogja kölcsön venni őket.