hirdetés
hirdetés

História

Királyt megtalálni nem kell félnetek

Kutatók az angliai Leicester egyik parkolójában folytatnak feltárásokat, hogy megtalálják III. Richárd földi maradványait. Most emberi csontokra akadtak. Remélik, hogy a király az.

hirdetés

Leicester Egyetem régészei bejelentették, hogy emberi csontokat találtak Leicester városháza parkolójának feltárásán, de még egyáltalán nem bizonyos, hogy a keresett király csontmaradványai kerültek elő. A végleges bizonyításhoz DNS-vizsgálatokat fognak elvégezni, amelynek az eredményére 12 hetet kell várni – nyilatkozta Richard Taylor ásatásvezető, a Leicester Egyetem munkatársa a LiveScience-nek.

Taylor azonban azt is elmondta, nagyon valószínűnek tartja, hogy a király maradványai kerültek elő, mivel a koponyacsonton peri-mortem (halál közeli) trauma látható, az egyik gerinccsontban vasnyílhegyet találtak és a maradványokon a gerincferdülés jelei figyelhetők meg. Ezek azonban távolról sem okozhattak olyan mérvű púposságot, amilyenről Shakespeare tett említést királydrámájában. Régészek augusztus végén kezdték a feltárásokat a parkolóban, mert egyes források arról számoltak be, hogy az 1485. évi csatában elesett III. Richárd királyt a leicesteri ferencesek templomában és rendházában temették el.

Miután azonban VIII. Henrik később létrehozta az anglikán egyházat Angliában, leromboltatta a katolikus templomokat és a rendházakat. Miként Hol van III. Richárd? Kezdődik a nyomozás című cikkemben írtam, a leicesteri ferencesek rendháza is áldozatul esett a tisztogatásnak és mára még a helye is feledésbe merült. Bizonyos források alapján azonban a parkoló alatt sejtették a rendházat és a király tetemét.

A feltárások már az első napokban eredményesnek bizonyultak, az előkerült maradványokat az egykori ferences rendházzal és kertjével azonosították. Középkori ólomüvegablak töredékei, középkori ezüstpénz, és kőszobordíszek kerültek elő. II. Richárd 1483 és 1485 között uralkodott Angliában. A bosworth-i csatában halt meg, ahol alulmaradt az úgynevezett Rózsák háborújának, a Lancasterek és a Yorkok között a hatalom megszerzésért folytatott véres háborúzások csatájában.

Karosszékben
Senki nem tudja pontosan, mi lett a király tetemével. Annyi bizonyos, hogy a bosworth-i csatában egyik fontos embere elárulta, de nem menekült el, hanem karddal a kezében belevetette magát a küzdelembe, ahol – miután ledöfték – még sokan mártották kardjukat a testébe. Az összekaszabolt, lemeztelenített holtestet keresztben egy lóra fektették és így mutogatták a halott királyt. De nem tudni, mi történt azután. Van, aki úgy tudja, a tetemet egy folyóba dobták, valószínűbb azonban, hogy lovak itatóvályújába fektették, Leicesterbe vitték és a ferencesek kolostorában temették el.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[115296] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés