hirdetés
hirdetés

Régészet

Kincsek a Kercsi-szorosból

Több elásott vagyont is találtak régészek egy ukrán erődben. A tulajdonosok a közeledő római hadseregtől védték értékeiket.

hirdetés

Összesen 200 darabos, többségében bronzérméből, arany, ezüst és bronz ékszerből, sőt törékeny üvegedényekből álló leletegyüttest tártak fel a Kercsi-szoros közelében lévő Artezian erődben. A 2000 évvel ezelőtt a környéken élők a közeledő római seregek elől menekültek az erődbe. A gazdagabbak értékeiket a földbe ásták el, ám már nem tudtak értük visszamenni – mondta el a LiveScience-nek Nyikolaj Vinokurov, az ukrán-orosz kutatócsoport vezetője, a moszkvai Állami Pedagógiai Egyetem professzora.

Az 1,3 hektárnyi területet elfoglaló Artezian a Boszporusz-királysághoz tartozott. 2000 évvel ezelőtt a királyság két testvér politikai elképzelése között őrlődött: VIII. Mithridatész a Rómától való teljes függetlenséget képviselte, míg öccse, I. Kotüsz az egyetlen járható útnak a hatalmas Római Birodalomnak való önként behódolást találta megtartva így saját hatalmát. Róma ekkor küldött hadsereget Kotüsz támogatására és a Mithridatész ellenőrzése alatt álló városok, köztük Artezian lerohanására és felgyújtására. Artezian nem sokáig állt ellen a rómaiaknak, akik 45-ben foglalták el.

Feltehetően a kincs elásói meghaltak, de ha túl is élték a támadást, már semmiképp sem voltak abban a helyzetben, hogy a kincsüket visszaszerezzék. Vinokurov a LiveScience-nek elmondta, különös, hogy minden vagyonegyüttesben pontosan 55 darab, VIII. Mithridatész által vert érme lapult. A kutatók erre egyelőre nem találnak magyarázatot, elképzelhetőnek tartják, hogy egyszerű véletlenről van szó, de az is lehet, hogy Mithridatész egyforma összeget adott támogatóinak. A Vinokurov vezette kutatócsoport 1989 óta dolgozik a lelőhely feltárásán. Mostanra kiderült, hogy Artezian lakossága vegyes etnikumú volt, de kulturálisan görög hatás álltak.

A lakók görögül beszéltek, görög iskolai képzést kaptak, építményeik görög stílust tükröztek. Ha vér szerint nem is, de kultúrájukban hellének voltak – mondta el Vinokurov. A görögök évszázadokkal korábban alapítottak kolóniákat a Fekete-tenger mentén és szívesen házasodtak is az ott élőkkel. A görög hatás megfigyelhető az elásott tárgyakon is. Az egyik ezüstbrosson Afrodité, a szerelem görög istennője látható, aranygyűrűket pedig Nemeszisz és Tükhé görög istenségek képei díszítik.

De az égett régészeti rétegben számos töredékes agyagfigurát találtak, amelyek Demetert, Kübelét, Erószt, és Hermészt ábrázolták, kerültek elő görög stílusú edények is. Miután a várost elpusztították, a hatalomra segített Kotüsz újra felépítette, de a kincseket olyan gondosan ásták el, hogy az újjáépítési munkálatok során sem kerültek elő.

Karosszékben
Mithridatészt elfogták és Rómába vitték, de ott – könyörgő levelére – Claudius császár megkímélte az életét és száműzte. Szegény száműzöttként is halt meg, Kotüszt azonban később az új császár, Nero – ismeretlen okokból – letaszította trónjáról. Igaz, fia később visszakapta azt.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés