hirdetés
hirdetés

Kiállítás

Kína volt az MSV partnerországa

Több mint 1700 cég képviseltette magát az idei MSV vásáron, megtöltve ezzel a tekintélyes méretű kiállítótér minden pavilonját. A Csehország második legnagyobb városában, Brnóban október 3-7 között zajló eseményen közel 80 000 látogató vett részt, ami az elmúlt hét évben a legmagasabb szám.

hirdetés

Az MSV hagyományosan lehetőséget ad egy-egy országnak a kiemelt jelenlétre, ipari eredményeinek bemutatására. Az idei évben ezt a kitüntető szerepet Kína kapta meg, két teljes pavilont megtöltve a kínai ipar büszkeségeivel. Számtalan szegmens képviseltette magát a történelmi épületben berendezett fő kiállítótérben, lefedve a repülőgépgyártástól kezdve az elektronikán és a fémfeldolgozáson át a hajóiparig terjedő, meglehetősen tág skálát. Külön képviseltették magukat az ipari szempontból kiemelkedő városok és régiók.

A legpatinásabb megjelenési lehetőségek a Kínai Vasúttársaság kapta, melynek látványos és nagyméretű standja fogadta a dedikált pavilonba belépő látogatót. Nem véletlen a kiemelt jelenlét, hiszen a kínai vasút nagysebességű hálózata a világon egyedülálló méretű. A 200 kilométer per órás sebességet meghaladó utazást lehetővé tevő hálózat jelenleg 20 000 kilométer hosszúságú, melyet 2030-ra több mint a duplájára kívánnak növelni a bemutatott tervek szerint.

Nem csak az elért eredmények prezentálása volt a jelenlét célja, hiszen a társaság aktívan keresi a lehetőségeket megoldásainak exportjára. Bizonyos esetekben versenyezve, bizonyos esetekben együttműködve a nagy európai vasúti megoldásokat kínáló cégekkel, a társaság több országban is épít nagysebességű vasútvonalakat, illetve még több országban pályázik hasonló megoldások szállítására.

A társaság eddigi legnagyobb ilyen jellegű projectje az Ankarát és Isztambult összekötő, 533 kilométer hosszú vonal építése. A 2005-ben indult beruházás első szakasza immár hat éve szolgálja ki az utasokat, míg a második szakasz jelenleg is építés alatt áll. A kiállításon is megnyilvánuló komplex üzleti gondolkodást példázza, hogy a beruházást részben a kínai állam által adott 750 millió dolláros hitel fedezi.

A második számú dedikált pavilon kiemelkedő kiállítója Csöcsiang tartomány volt. A hagyományosan rizstermeléssel foglalkozó 55 milliós lakosságú régió, mely mára a kínai ipari fejlődés egyik motorja lett, nem csak a nagyobb, de a közepes és kisebb vállalkozásoknak is teret adott a bemutatkozásra, jól példázva ezzel a régió hosszú távú stratégiáját, mely a kiszámítható üzleti környezet biztosítására és a kisebb vállalkozások indításának motiválására épül.

Díjazottak

A hagyományoknak megfelelően a vásáron idén is kiosztott hét aranymedált a kiemelkedő kiállítóknak:

A Xi’an Shaangu Power BPRT nevű megoldása a kohászati eljárások során felszabaduló hő felhasználásával biztosít magasabb hatékonyságot az eddigi megoldásokhoz képest. A KUKA LBR iiwa különösen mobil, rugalmas és kiemelkedően autonóm robotja pontossága és moduláris felépítése okán különösen jól alkalmazható ember-robot kollaboráció során. A Cseh Technikai Egyetem, az LA composite és a JIHLAVAN együttműködésében készült el az UL-39 ALBI ultrakönnyű repülőgépe, amely speciális meghajtása révén a sugárhajtású repülőgépek összes előnyét képes nyújtani az ultrakönnyű repülőgépek kategóriájában

A TAJMAC-ZPS MCG 1000 5XT megmunkáló központja kiemelkedő precizitásáért, a Nenovision LiteScope elektormikroszkópja különleges, két fajta érzékelő eredményeit beolvasztó megoldásáért, a MEPAC lézerrendszere pedig gyors és egyszerű karbantarthatóságáért kapott elismerést.

A hetedik medált Armin Delong fizikusprofesszor kapta kiemelkedő életművéért és a cseh iparért tett szolgálataiért.

Párhuzamos programok, kedvező kilátások

A vásárt a megszokottak szerint idén is több párhuzamos, specifikus program kísérte, ami lehetőséget adott a látogatóknak egy-egy részterület lehetőségeinek felmérésére, legyen az a műanyagipar, a felület-megmunkálás, az automatizáció vagy a 3D-nyomtatás.

Talán a sokszínű programnak, talán a kínai partnernek köszönhető, hogy látogatók tekintetében is jól teljesített az idei vásár, hiszen a bevezetőben már említett magas szám mellett meglehetősen impozáns az érdeklődők diverz, nemzetközi háttere. A kiállítók több mint fele külföldi volt, míg a vendégek tíz százaléka érkezett Csehországon kívülről – összesen több mint ötven országból.

Az impozáns számok miatt érthető a szervezők optimizmusa a következő évi, immár ötvenkilencedik MSV vásárral kapcsolatban, melynek megnyitójára 2017 október 9-én kerül majd sor.

Kiss András
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés