hirdetés
hirdetés

Védelem

Kimagaslóan vízálló spray a hajótestek korróziója ellen

Ausztráliai kutatók műanyagok vegyítésével állították elő a permetet.

hirdetés

A The Australian National University (ANU) egyik kutatócsoportja feltalált egy rendkívül víztaszító képességű anyagot, amelyet spray-jel lehet felvinni a védelmezni kívánt felületekre. Az újonnan kifejlesztett védőbevonat például megóvhatja a hajótesteket a korróziótól, megelőzheti a jégképződést a repülőgépeken, vagy például a mobiltelefonjainkat is vízállóvá teheti.

Egy tudós kísérletezik a vízlepergető anyaggal (Credit: Stuart Hay, ANU)

A kutatók két fajta – egy rugalmas és egy ellenálló – műanyagot integráltak, hogy a korábbiaknál erősebb bevonatot hozzanak létre. A szuperhidrofób, vagyis víztaszító bevonat ráadásul átlátszó, és jobbára az ultraibolya sugárzásnak is ellenáll.

Antonio Tricoli docens, a vizsgálatok fő kutatója és a Nanotechnology Research Laboratory (Nanotechnológiai Kutatólaboratórium) vezetője azt állította, hogy az új anyag képes megváltoztatni az emberek és a folyadékok közötti kölcsönhatásokat

A kutatók két különböző módon állították elő az anyagot, és mind a kettő könnyebb és költséghatékonyabb meglévő gyártási folyamatoknál.

Az egyik módszer során lángot használtak az anyag nanorészecske alkotóelemeinek előállításához.

Az alacsonyabb hőmérsékleten történő alkalmazásokhoz a két komponenst feloldották, mígnem egy permetezhető anyagot hoztak létre belőlük.

Vízálló képessége mellett – amint az nem rég kiderült – az anyagok tulajdonságainak kézben tartására is alkalmas, és így számos egyéb bevonathoz is fel lehetne használni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Azo Materials)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés