hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Kilenc ok a halálra: a Poe-rejtély

A mai napig nem tudni, mi okozta a detektívregények „feltalálója”, Edgar Allan Poe halálát.

hirdetés

Baltimore-ban 1849. október 3-án választást tartottak. Joseph W. Walker, a Baltimore Sun szedője is szavazni indult, amikor az egyik szavazóhelyiség közelében egy holtrészeg, a földön fetrengő férfiba botlott, akiben a hírességet, E. A. Poe-t ismerte fel, noha valami szedett-vedett ruha volt rajta.

A félájult férfit kórházba vitték, ahol néhány nappal később meghalt anélkül, hogy meg tudta volna mondani, miért volt rajta másvalaki ruhája és merre járt a megelőző hat napban. Szeptember 27-én a 40 éves Poe ugyanis elindult a virginiai Richmondból Philadelphiába, ám oda soha nem érkezett meg, amiként New Yorkba sem, ahol egyébként lakott, hogy – a megbeszéltek szerint - nénikéjét Richmondba kísérje, hogy bemutassa neki menyasszonyát, Elmira Sheltont.

Sőt, egyáltalán senki nem látta elindulásától a szavazóhelyiség melletti pocsolyában való felbukkanásáig. Kórházi haldoklása négy napját szinte öntudatlan állapotban töltötte többször is egy nevet kiabálva: Reynolds. Ám senki nem tudta, ki az a Reynolds. Poe halála olyan, mintha egy lapot téptek volna ki valamelyik hátborzongató regényéből – írja a Smithsonian Magazine. A korabeli újságok agyi gyulladásról írtak, de az valójában az önpusztító életmódjára utalt, halotti bizonyítványa és orvosi kartonja pedig rég eltűnt. Maradtak a találgatások, amiből a magazin a kilenc legnépszerűbbet gyűjtötte egybe.

Baltimore, az utca, ahol megtalálták
Baltimore, az utca, ahol megtalálták
Verés 1867-ben megjelent egy életrajz az íróról, amelyben a szerző azt feltételezi, hogy banditák verték meg annyira, hogy agysérülést okoztak. Mások szerint találkozhatott régi cimboráival, akikkel elment iszogatni, berúgott, elindult egyedül az utcákon, ekkor botlott a banditákba, akik kifosztották és agyonverték.

Agyonszavaztatás Mások szerint egy furcsa korabeli szokás áldozata lett. Szavazások alkalmával a pártok által felbérelt banditák kapdostak össze járókelőket az utcán, akiket akaratuk ellenére különböző személyazonossággal különböző szavazóhelyiségekbe szállítottak, és szavazatuk leadására kényszerítették őket. Gyakran ruhát cseréltek rajtuk. Ezek az esetek olykor a szerencsétlen halálához vezettek. Ez magyarázná a furcsa öltözetet és azt, hogy szavazó helyiség közelében találtak rá holtrészegen. Az erőszakos szavaztatás után ugyanis általános gyakorlat volt az áldozat leitatása. Az 1870-as évek végén J. H. Ingram, Poe életrajzírója kapott egy levelet William Hand Browne-tól, a Johns Hopkins Egyetem munkatárástól, amelyben azt írta: "az általános vélemény itt az, hogy Poe-t elkapta az egyik banda…, agyonitatta, végigszavaztatta, majd sorsára hagyta".

Alkoholizmus Több forrás is említi, hogy Poe nem ismert mértékletességet az ivásban. Már egy pohár bortól berúgott, akárcsak a nővére. Feltehetően örökletes hajlam is befolyásolta ezt. Richmondban is beteg lett az ivás miatt. Mikor meggyógyult, orvosa azt mondta neki, ha visszaesik, az végzetes lehet. Poe azt válaszolta, ha a társak nem hívják, nem lesz baj. Sokan vélik úgy, hogy hívhatták a társak. Ez azonban nem magyarázza a ruhacserét és a hatnapos eltűnést.

Poe felesége, egyben unokatestvére
Poe felesége, egyben unokatestvére
Szén-monoxid-mérgezés 1999-ben Albert Donnay kutató azzal állt elő, hogy Poe halálát szén-monoxid-mérgezés okozta, mivel a 19. században sok helyen használtak széngázt beltéri világításra. Donnay Poe hajtincseiben felhalmozódott nehézfém mennyiségét elemezte, de vizsgálatát a kutatók többsége nem tartja meggyőzőnek.

Nehézfém-mérgezés Míg Donnay nem tudta hitelesen bizonyítani a szén-monoxid-mérgezést, az elemzések magas higanytartalmat mutattak ki a hajban. De kutatók szerint ezt okozhatta az 1849-es kolerajárvány, Poe-nak orvosa higanykloridot írt fel kezelésként. Azonban a Poe hajában mért mennyiség jóval az alatt a szint alatt maradt, ami higanymérgezést okozhatott volna.

Veszettség 1996-ban Dr. R. Michael Benitez részt vett egy patológiai konferencián, ahol az orvosoknak kiosztott egy listát egy richmondi ismeretlen beteg, bizonyos E. P. halála előtt szimptómáiról. Az orvosok úgy találták, hogy a tűnetek vírus okozta veszettségre utalnak. Ez egyébként elég gyakori volt a 19. században. Benitez ekkor elárulta, hogy Poe az ismeretlen. Azt azonban Benitez is elismerte, hogy DNS-vizsgálat nélkül ezt nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni.

Agydaganat Ez az egyik legújabb elmélet, amely okozhatta a halál előtti furcsa viselkedést.

Influenza Források említik, hogy lázasan került a kórházba, az influenzától kaphatott végzetes tüdőgyulladást is.

Gyilkosság 2000-ben megjelent Midnight Dreary: The Mysterious Death of Edgar Allan Poe c. könyvében John Evangelist Walsh azt írja, Poe-t gazdag jegyese, Elmira Shelton testvérei ölték meg, hogy megakadályozzák az esküvőt. Levelekre, visszaemlékezésekre, újságcikkekre hivatkozva Walsh azt állítja, eltűnése napján Poe Philadelphiába érkezett, ahol azonban a három Shelton-fivér halálosan megfenyegette. Poe ezért álruhába öltözött és megbújt a városban, majd elindult az esküvőre, Baltimore-ban azonban elkapták a Sheltonok és halálra itatták, majd sorsára hagyták. Történészek szerint fantáziadús, de aligha bizonyított az elmélet. 

Karosszékben

Poe a romantika egyik legfontosabb szerzője. 1809-ben született, apja elhagyta a családot, anyja tüdőbajban meghalt. A kis Edgar egyéves korában került az Allan-családhoz, amellyel zavaros volt a kapcsolata. Beiratkozott az egyetemre, amit csakhamar otthagyott, újságíró, tisztviselő volt, de játékadósságai miatt beállt a hadseregbe. Oroszországban letartóztatták, Görögországban harcolt a szabadságharcban, de két év múlva elege lett és visszatért Amerikába.

Ő volt az első amerikai író, aki kizárólag alkotásból kívánt megélni – nem nagy sikerrel. 1845-re A holló meghozta neki a hírnevet, de pénzt alig látott belőle. 1847-ben tüdőbajban meghalt a felesége, a költő pedig egyre többet ivott. Felesége halála után Sarah Helen Whitman költőnőnek udvarolt, de eljegyzésük – Poe viselkedése miatt – felbomlott. Ezután kezdte újra kapcsolatát gyerekkori szerelmével, Elmira Sheltonnal.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés