hirdetés
hirdetés

ICON

Kifürkészik a Föld ionoszférájának titkait

A tudósok űrhajója arra keresi a választ, hogy az űrben mi zavarja meg rendszeresen a kommunikációs rendszerek működését.

hirdetés

Több éves késés és elhalasztott indítások után végre Föld-körüli pályára állt a NASA Ionospheric Connection Explorer, avagy ICON nevű űrhajója. A gépet egy Northrop Grumman nevű vállalat Pegasus XL elnevezésű rakétája szállította fel az égbe, hogy aztán 39 000 láb (kb. 11 900 méter) magasságban szabadjára eressze.

A hűtőszekrény nagyságú ICON ezt követően a napelemeit beüzemelte, és így most már (félig-meddig) önállóan nekivághat a küldetésének.

Az ICON-t az ionoszféra változásainak észlelésére és tanulmányozására fejlesztették ki. A felső légkör e régiójára fentről a kozmikus időjárás, alulról pedig a földi meteorológiai viszonyok egyaránt erőteljes hatást gyakorolnak. A megfigyelő egység műszereinek teendője elsősorban a légköri fényként emlegetett jelenség vizsgálata lesz, ami lehetővé fogja tenni a helyi részecskék tanulmányozását. Az űrhajó olyan adatokat küld majd vissza a tudósoknak, amelyek segítségével kiötölhetik, miként is lehetne kezelni a kommunikációs jeleket befolyásoló, ionoszféra okozta interferenciát. A vizsgálatok emellett azt is segíthetnek megérteni, hogy az ionoszféra időjárása mitől gyorsíthatja fel az űrhajók elhasználódását, valamint, hogy a régió milyen, sugárzáshoz kapcsolható egészségügyi kockázatokat tartogat a benne megforduló asztronauták számára.

ICON (Koncepciórajz; Forrás: NASA)
ICON (Koncepciórajz; Forrás: NASA)

A NASA szerint az ICON munkája azért is fontos, mert az atmoszféra ezen része az űrhajók számára túl alacsonyan, a léggömbök számára pedig túl magasan húzódik ahhoz, hogy alaposabb elemzéseket végezhessenek rajta.

Nicola Fox, a NASA washingtoni székhelyének heliofizikai igazgatója így fogalmazott: „Az ICON lesz az első küldetés, amely a Föld felső légkörében és az űrben zajló eseményeket egyidejűleg követi nyomon. Így meg lehet vizsgálni, hogy amikor a kettő kölcsönhatásba lép egymással, mi okozza a kommunikációs rendszerek megzavarását előidéző változásokat.”

Az űrhajó egy hónapot fog az ionoszféra megfigyelésével és információgyűjtéssel eltölteni. A NASA várakozásai szerint az ICON novemberben kezdheti el hazaküldeni a tudományos adatokat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés