Kifeszítése közben termel áramot a Ricoh gumiszalagja
A gumicukorból készült tekercseket idézi az a rugalmas gumilap, amely egyszer majd a „dolgok internetét” is számottevő energiával láthatja el.

A Ricoh nevű japán elektronikai vállalat szerint az általuk kifejlesztett, flexibilis lap szétnyújtása közben áram keletkezik. A kvarchoz és a kerámiához hasonló, kristályszerű anyagok szétfeszítése, illetve összepréselése folyamán elektromos töltés jön létre. Ezt hívják piezoelektromosságnak, és az éppen taglalt gumiban is ez az erő munkálkodik. Pontosan egyébként nem tudni, hogy melyik anyagról van szó.

A gumit többek között érzékelők működtetéséhez lehet majd felhasználni. A radírszerű matéria könnyebb és rugalmasabb a többi piezoelektromos anyagnál, ami ugyanakkor nem vesz vissza a hatékonyságából. Bár saját bevallása szerint a Ricoh már nagyon sokat tesztelte működés közben a gumit, a cég egyelőre nem tudja, hogy a találmány mikor törhet be a piacra.

A rugalmas szenzorok mellett a vállalat később egyéb célokra is fel kívánja használni a rugalmas eszközt. A technológia fejlődésének szempontjából pillanatnyilag az úgynevezett dolgok internetének (Internet of Things) előszobájában találhatjuk magunkat, ami gyakorlatilag a leghétköznapibb használati tárgyak – hűtőszekrények, villanykörték, hőszabályzók, stb. – hálózati (internetes) összekapcsolását jelenti. Az eszközök így egymással összhangban és távolról irányítva működtethetők. Elmondása alapján elasztikus találmányával a Ricoh a küszöbön álló korszak sikerességéhez is tevékenyen hozzá szeretne járulni.