Kiépítik a világ legnagyobb virtuális erőművét
Dél-Ausztrália jól láthatóan kezd a Tesla hivatalos kísérleti terepévé válni.

Jay Weatherill, Dél-Ausztrália miniszterelnöke elárulta, hogy állama a Teslával kötött partnerségben (az óriási akkumulátoros tartalékrendszer után) ismét egy „zöld” projektbe vágja a fejszéjét. Ezúttal a cél, hogy a helyi kormány a céggel közösen kiépítse a világ legnagyobb „virtuális erőművét”, ahol az egyes háztartások külön-külön, mondhatni decentralizált módon táplálják vissza megtermelt energiafeleslegüket az elektromos hálózatba.

50 000 lakás áramellátásához a kabinet 5 kilowattos napelemeket, a vállalat pedig Powerwall 2 akkumulátorokat fog szétosztani a lakóhelyek között.

Az áramkimaradások gyérítésével és a hébe-hóba szárnyaló árak letörésével a lépés elméletileg stabilizálni fogja Dél-Ausztrália villamosenergia-infrastruktúráját.

A technológia kísérleti tesztelését 1100 háztartáson fogják elvégezni.

Ha minden a tervek szerint alakul, sokkal kiszámíthatóbb áramellátásra számíthat a csaknem felében szélenergiára támaszkodó régió. A kormány becslése szerint a résztvevők villanyszámlája akár 30 százalékkal csökkenhet.

A bejelentés időpontja nem feltétlenül esetleges.

Dél-Ausztráliában március 17-én tartják a következő választásokat, és Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök mostanáig folyamatosan vadul kritizálta Weatherill kontrollálhatatlan árakhoz vezető energiastratégiáját. E támadások visszaverésére ideális lehet a Teslával kialakított partnerség, amellyel a helyi kormány azt kommunikálhatja, hogy kiszámíthatóbb ösvényre lépett.

Amint az ismeretes, a Tesla egy óriási akkumulátoros tartalékrendszert már megvalósított az államban, és így egyre gyanúsabb, hogy a terület a cég új technológiáinak kísérleti terepeként szolgál.