Kiejtett szavakba öntik a gondolatokat
Egy nemrég feltalált rendszer hamarosan akár a lebénult és beszédképtelen emberek számára is lehetővé teheti, hogy szóba elegyedjenek a családtagjaikkal.

Az fMRI vizsgálatoknak köszönhetően már évtizedek óta tudjuk, hogy az agy mely része mutat aktivitást, amikor valaki beszél, vagy mások beszédét hallgatja. Mindamellett napjainkig óriási kihívásnak bizonyult, hogy a tudósok a gondolatokat kiejtett szavakba tudják csomagolni.

A Columbia University tudósai azonban most kifejlesztettek egy rendszert, amely mély tanulás és egy beszédszintetizátor kombinálásával már képes volt a bravúrra.

A kísérletek kezdeti fázisában a szakemberek először öt, műtétre váró epilepsziás beteg agyába elektródákat implantáltak. Az önkéntesekkel ezután sok mondatot meghallgattattak, és az agyi aktivitásukat egy mély tanuláson alapuló beszédfelismerő szoftver kiképzésére használták fel. A résztvevőknek ezt követően 40 mintát felolvastak, és a mesterséges intelligencia az agyi tevékenységeik alapján próbálta kitalálni, hogy mit is hallottak, illetve robothangon megkísérelte szavakba önteni a gondolataikat.

A tapasztalatok szerint az esetek 75 százalékában lehetett felismerni, hogy a rendszer mit is akar mondani, ami nagyon szép eredmény.

Jóllehet, a technológia pillanatnyilag még gyerekcipőben jár, a kutatók abban bíznak, hogy az algoritmussal hamarosan a lebénult, beszédképtelen emberek is könnyedén szóba elegyedhetnek a családtagjaikkal és a barátaikkal.