hirdetés
hirdetés

Képzőművészet

Kiderülhet a rejtély

Silvano Vinceti művészettörténész bejelentette, megkezdték a DNS-elemzést azon csontminta alapján, amit a Lisa Gherardini csontvázának tartott maradványokból nyertek ki.

hirdetés

A firenzei nemesasszonyról sokan úgy vélik, Leonardo da Vinci festményének, a Mona Lisának a modellje volt. Ha kiderül, hogy a csontváz valóban Gherardinié, a koponya alapján elkészítik az arcrekonstrukciót, ami sok nyitott kérdést eldönthet - mondta el Vinceti a Wall Street Journalnek.A DNS-elemzéssel kideríthetik, van-e rokonság a firenzei Szent Orsolya-kolostorban, Lisa Gherardini halálának helyszínén feltárt csontmaradványok és a firenzei Santissima Annunziata-templomban eltemetett Gherardini-rokonok között. Az eredmények május-júniusra várhatók.

A legtöbb művészettörténész úgy véli, Lisa Gherardini (1479-1542 vagy 1551 körül), egy firenzei selyemkereskedő felesége ült modellt Leonardo festményéhez 1503 és 1506 között. A képet azonban Leonardo csak évek múlva, 1517-ben fejezte be, és közben használhatott más modelleket is a befejezéshez. Annyi bizonyos, Leonardo bárhová ment, a képet vitte magával. Vinceti úgy gondolja, a festmény hosszú készítési ideje alatt Leonardo tanítványa és szerelme, a Salaínak becézett Gian Giacomo Caprotti is ülhetett modellt a portréhoz. Vinceti véleménye azonban óriási ellenkezést váltott ki szakértők körében. A csontmaradványok azonosítása és az arcrekonstrukció tehát valóban sok kérdést megválaszolhatna.

Vinceti a csontmaradvánnyal
Vinceti a csontmaradvánnyal

Karosszékben
Lisa Gherardini 1495-ben ment feleségül Francesco del Giocondóhoz, akitől öt gyermeke született. Francesco 1528-ban pestisben halt meg, ezután Lisa is megbetegedett, ezért bevonult a Szent Orsolya-kolostorba, ahol az egyik lánya apáca volt, ott is halt meg. A legtöbb szakértő szerint a portrét Lisáról férje rendelte meg Leonardótól, de tény, hogy a művész, aki élete eseményeiről általában sok feljegyzést készített, becses képe modelljéről semmit nem írt. Leonardo halála után Vasari írta azt, hogy úgy véli, Lisa Gherardini volt a modell.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés