Zamaróczy Ádám 2015. február 24. 14:11
Saját virtuális valóság nyomtatható
Nyílt forráskódú szoftverrel és hardverrel érkezik a Razer vadonatúj virtuális valóság szemüvege, amelynek alkatrészeit a 3D-printerek tulajdonosai akár házilag is kinyomtathatják maguknak.

Jelentős csiki-csuki helyzet látszik kialakulni a virtuális valóság iparágában. Míg a filmesek és a játékfejlesztők a csupán kevés emberhez eljutó headsetekre nem szívesen hoznak létre tartalmakat, addig a hardvergyártók sem igazán hajlanak rá, hogy az ilyen szellemi tartalmakban szegény szemüvegekhez állítsanak elő kiegészítőket. Ezen a helyzeten kíván változtatni a Razer nyílt forráskódú virtuális valóság (open-source virtual reality – OSVR) platformja.

A Razer OSVR fejlesztői környezetének segítségével ezentúl olyan szoftvereket lehet létrehozni, amelyeket már egyszerre több VR (virtuális valóság) operációs rendszeren és headseten is el lehet indítani. A platform támogatja a népszerűbb játékmotorokat, gesztusokat (kézmozdulaton alapuló gesztusvezérlés) és fejre illeszthető kijelzőket is.

A Razer emellett az OSVR Hacker Dev Kit nevű, módosítható VR headsetét is bemutatta a nagyközönség számára. Az eszköz nyílt forráskódú hardverrel érkezik, méghozzá moduláris áramköri lapokkal, melyek így az új megoldások megjelenésével könnyedén kicserélhetők. Izgalmas újítás, hogy a 3D-nyomtatóval rendelkező felhasználók a Razer honlapján fellelhető rajzok alapján akár egyedi készüléket is nyomtathatnak maguknak.


Az OSVR Hacker Dev Kit egyébként 5,5 hüvelykes Full HD kijelzővel rendelkezik. Az érzékelők között sebességmérőt, giroszkópot és iránytűt is találunk, amelyek összjátéka a head-trackinget (fejmozgáskövetés) is lehetővé teszi. Bár a szemüveghez kapcsolódó fejlesztői platform főleg a szakavatottak számára teheti vonzóvá az eszközt, a ketyere alacsonynak mondható, 199 dolláros ára miatt biztos sokan szívesen belepillantanak általa az eljövendő (virtuális) valóságba.