hirdetés
hirdetés

Történelem

Ki fedezte fel Ausztráliát?

Portugál kéziratot találtak nemrégiben, amelyben egy kenguru látható. A 16. századi képecske kapcsán most arról vitáznak, melyik európai ország fedezte fel Ausztráliát?

hirdetés

Egy apáca 500 éves portugál imakönyve lehet a bizonyítéka annak, hogy az európaiak közül mégsem a hollandok érkeztek először Ausztráliába. Az általános vélekedés szerint a holland tengerész, Willem Janszoon lépett először európaiként ausztrál földre Cape Yorkban 1606-ban, a kisméretű kézirat azonban 1580 és 1620 között készült, mégis kenguruszerű állatot ábrázol egyik iniciáléja, valamint két kis férfialak is látható a könyvben, akik ausztrál bennszülöttnek néznek ki.

A New York-i Les Enluminures galéria szerezte meg nemrégiben az eddig ismeretlen kéziratot, amely egy bizonyos Caterina de Carvalhoé volt – legalábbis ez a név van beleírva. A portugálok mindig is titkolták, milyen hajózási útvonalakat fedeztek fel és milyen területeket találtak, ezért azt sem tudni biztosan, nem ők érkeztek-e az európaiak közül elsőként Ausztráliába, de sokan úgy vélekednek, hogy igen. Akad is erre több bizonyíték, például az úgynevezett Dieppe-térképek, amelyekről úgy vélik, hogy portugál források alapján készültek az 1540-1580-as években és egy hatalmas földet ábrázolnak a mai Indonézia és Pápua Új-Guinea között – írja a Guardian.

De egyértelmű bizonyíték nincs. Ugyanakkor Martin Woods, Ausztrália Nemzeti Könyvtárának kurátora szerint egyáltalán nem biztos, hogy kenguru látható a képen, lehet az egy oposszum, sőt akár egy őz is, amelyik olykor a hátsó lábaira támaszkodva eszik. A képen nem látható a farok, amely pontosabban útba igazítana. Márpedig ha valaki egy kengurut akarna ábrázolni, biztosan azzal kezdené, mivel az állat a D betűben kuporog, a farka körbe foghatná a betű alját. Woods azt is hangsúlyozta a Guardiannek, a képe és a szöveg között nincs ilyen értelmű összefüggés, a kézirat nem felfedezésekről szól, sőt alapvetően nagyon is érdektelen könyvecske.

Karosszékben

A Physorg arról számol be, hogy a sajtóvitát arról, hogy az európaiak közül melyik ország fedezte fel Ausztráliát valójában a galéria gerjesztette, ők írták ugyanis határozottan tájékoztatójukban, hogy a képen kenguru látható – ami bizonyítja a portugálok elsőségét. Ám fontos adalék a történethez az is, hogy a galéria el akarja adni a kéziratot, és ha jól látom, éppen most veri fel az árát.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés