Kétszeresére nőhet az elektromos járművek hatósugara
A szilícium-anódanyagokból készült akkumulátorok hozhatnak korszakváltást az árammal hajtott járművek területén.

Új szilícium-anódanyagokból készült akkumulátort fejlesztett ki a Koreai Tudományos és Technológiai Intézet (KIST) egyik kutatócsapata.

Ezek az anyagok a grafitos megoldáshoz képest négyszer akkora kapacitást biztosítanak az akkumulátorok számára, és a velük készült elemek töltöttségi szintjét öt perc alatt akár 80 százalékosra is fel lehet tornászni.

Az ilyen akkumulátorok használatával az elektromos járművek hatósugarát akár meg is lehet duplázni.

A forradalminak nevezhető előrelépést a szilícium stabilitásának fokozásával tudták elérni. A szilícium energiatároló kapacitása tízszerese a grafiténak, elemekben használva azonban az anyag gyorsan kitágul, és a töltési/kisütési ciklusok folyamán a teljesítőképessége zuhan. A szilícium stabilitásának javítására már számos módszert kiötlöttek, de ezek túl drágák és összetettek ahhoz, hogy értékesítési szempontból komolyan lehessen venni őket.

Az új, úttörő megközelítés a következőképpen néz ki: a tudósok puszta víz, olaj és keményítő (tehát olcsó anyagok) felhasználásával először szén-szilícium kompozitokat alkottak, majd pedig egy szimpla hőkezelési eljárással a szenet és a szilíciumot is rögzíteni tudták. Az akkumulátorhasználat folyamán így elejét tudták venni az anódanyagok térfogat-növekedésének.

A kiváló adottságú kompozitok és az egyszerű eljárás óriási piaci lehetőségeket tartogathatnak a technológia számára. Az újítás az elektromos járművek és az energiatároló rendszerek lítium-ion-akkumulátoraiban egyaránt ígéretes jövő elé nézhet.