Kétdimenziós félvezetők mikroprocesszorokhoz
A végtelenül lapos anyagokból készült chipek rengeteg előnyt fel tudnak mutatni a szilíciumból előállított lapkákkal szemben.

A Bécsi Műszaki Egyetem tudósai kifejlesztettek egy olyan mikroprocesszort, amely kétdimenziós molibdén-diszulfidot használ félvezetőként. A kétdimenziós anyagok pár (olykor csupán egy) atom vastag rétegekből állnak. Felhasználásuk számos okból indokolt az elektronikában: az ilyen vékony chipek átlátszóak, flexibilisek és a hagyományos szilícium chipeknél kisebb energiaigényűek lehetnek. Természetesen előbb valahogyan meg kell építeni őket.

A TU Wien csapata által létrehozott, 0,6 mm2 chip egy egybites mikroprocesszor 115 tranzisztorral. A hardver persze nem egy monstrum, de úgy a beépített, mint külső memóriával néhány programmal azért megbirkózik. Több eszköz párhuzamos összekapcsolásával az architektúra kiterjesztése természetesen azért egy bitnél több adat feldolgozását is lehetővé teszi. Akárhogy is, idáig ez a legkomplexebb, kétdimenziós anyagból készült áramkör.

Mint számos egyéb fejlesztés esetében, a technológia bonyolultsága miatt természetesen még sokat kell várni, amíg a lapkákra épülő készülékek felbukkanhatnak a piacon.