Két Skóciányi energiát termelt szélturbinákkal Skócia
E fejlemény fényében nehéz megérteni, hogy az ország miért csak 2050-re akarja teljesen megszüntetni szén-dioxid-kibocsátását.

2019 január és június között Skócia 9 831 230 megawattóra áramot állított elő szélturbinákkal. Ennyi villamos energia akár 4,47 millió háztartásnak, vagyis a helyi lakosság csaknem kétszeresének áramszükségletét is fedezni tudja.

Az országban köztudottan rengeteg szélerőműpark üzemel, de most az is kiderült, hogy megérik a pénzüket.

A leírtak fényében furcsának tűnhet, hogy jelenlegi kötelezettségvállalása szerint az ország 2030-ra az összes energiafogyasztásának csak a felét fogja fedezni megújuló energiával, és csak 2050-ig tervezi megszűntetni teljesen a szén-dioxid-kibocsátását.


Európa a születőben lévő és megvalósult szélenergiaprojektek területén globális viszonylatban egyébként meglehetősen jól el van eresztve. 2018 szeptemberében például Walney Extension névvel az Ír-tengeren helyezték üzembe a világ legnagyobb offshore (tengerre kihelyezett) szélerőműparkját. A létesítmény teljes kapacitása 659 megawatt, amellyel az Egyesült Királyságban akár 590 000 háztartást is el tud látni elektromossággal.