hirdetés
hirdetés

Építőipar

Két nap alatt épít fel egy házat a kőműves robot

Az építkezéseiről híres római császár után elnevezett gép óránként 1000 téglát képes különös pontossággal a helyükre rakni.

hirdetés

Egy perth-i mérnök gépesítené az emberiség egyik legősibb mesterségét. Mark Pivac találmánya az Észak-Angliában falat építő Hadrianus után a Hadrian nevet kapta, mivel óránként 1000 tégla (célirányos) lefektetésére képes. A beléprogramozott építési terv alapján a gép először kiszámítja az összes elem pontos helyét. A szerkezet a csaknem kilenc méteres karjával ezután a kiszemelt területre helyezi, majd pedig habarccal rögzíti az építőkockákat.

Hadrian (FastBrick Robotics)

A beüzemelt robot napi 24 órát képes dolgozni egyhuzamban, a karja pedig olyan gyorsan tudja lefektetni a téglákat, hogy két nap alatt kettő, egy év alatt pedig akár 150 házat is fel képes húzni. A generátorral vagy helyi energiaforrásokkal működtethető Hadrian állítólag kevesebb mint egyszázad hüvelyk (kb. 0,254 mm) pontossággal dolgozik.

Mint az a Hadriant gyártó Fastbrick Robotics prezentációjából kiderül, a cég becslése szerint a lakásépítések költségeit évente több tízmilliárd dollárral növeli a képzett falazókőművesek illetményeinek kifizetése.

A masina gyors munkájának apropójából alább megtekinthetünk egy rövid videót a Spec Mix Bricklayer Championship nevű megmérettetésről. A leggyorsabb versenyzőnek egy óra alatt 743 téglát sikerült a helyére raknia, amely Hadrian tempójának nagyjából háromnegyedével megegyező sebesség.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés