hirdetés
hirdetés

Régészet

Két múmiában hat embert találtak

A két múmia önmagában is különös volt, a rejtély pedig csak fokozódott, miután kiderült, hogy legalább hat emberből rakták össze őket.

hirdetés

A múmiákat még 2001-ben fedezte fel a Mike Parker Pearson, a Sheffield Egyetem régészprofesszora vezette kutatócsoport a skóciai Dél-Uistban lévő Cladh Hallanban. A 2500 éves lelőhely egyik háza alatt két múmiát találtak, egyiküket férfinek, másikukat 40 éves kora körül elhalt nőnek vélték. A korvizsgálatokból kiderült, hogy néhány száz évvel a ház megépítése előtt, mintegy 3000 évvel ezelőtt kerültek a földbe.

A múmiák előkerülése is szokatlan volt, mert mind ez ideig úgy vélték, hogy csak Egyiptomban és dél-amerikai kultúrákban mumifikáltak halottakat. A DNS-vizsgálatok most elkészült mérései jelentették azonban az igazi meglepetést. Kiderült, hogy a múmiákat legalább hat, több százévnyi eltéréssel meghalt személyből rakták össze. A férfinak tűnő múmia állkapocscsontja egy Kr. e. 1440-Kr. e. 1260 között elhalt személytől, a koponya többi része egy 100 évvel korábban elhunyttól, a test többi része pedig egy előttük 500 évvel korábban meghalt embertől származik.

A 3300-3100 éve elhalt „nő” állkapocscsontja, láb- és karcsontja is különböző emberektől származik. Feltehetően más testrészei is különböző emberektől származnak, ám ezekből a csontokból nem sikerült vizsgálható DNS-t kinyerni. Annyi azonban bizonyos, hogy az állkapocscsont és a koponyacsont valójában férfié volt. Pearson professzor szerint minden jel arra vall, hogy szándékosan illesztették össze a maradványokból a múmiákat, talán, hogy egy nagy család összetartozását erősítsék ezáltal is, vagy több család egyesülését jelezzék vele.

A csontelemzések kimutatták, hogy a halál után a test kezdett elbomlani, majd egy ponton ez a bomlási folyamat megállt. A csontok ásványi anyag tartalma pedig azt árulta el, hogy a testrészeket egy időre savas tőzeglápba tehették, majd kiemelték onnan. Az összeillesztett múmiákat guggoló pózban temették eredetileg a földbe, kezükbe egy-egy fogat helyeztek.

Karosszékben
Nem tudom, hogy létezik-e ehhez hasonló temetkezési szokás bárhol a világban, én nem hallottam hasonlóról sem. A kutatók sem találnak rá magyarázatot. Pearson professzor szerint talán az épület, ami alatt a múmiák voltak, valamilyen szertartásra szolgált és papok lehettek a halottak. Talán soha nem derül fény a rejtélyre.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés