Két évet csúszik az európai-orosz marsjáró fellövése
A startot hátráltató problémák súlyát figyelembe véve biztos sokan nem értik, miért kell ilyen hosszú ideig elnapolni a küldetést.

Technikai problémák miatt további két évet csúszik az európai fejlesztésű, Rosalind Franklin nevű marsjáró útnak indítása. A rovernek elméletileg az ExoMars elnevezésű, európai-orosz projekt keretében illene mostmár lassan tényleg útnak indulni a vörös bolygó felé. A szerkezet feladata az lenne, hogy az élet nyomai után kutasson az égitesten.

Maga a jármű, az orosz Roszkoszmosz által kifejlesztett, Kazachok nevű leszállóegység, vagy éppen a szintén orosz Proton indítórakéta tulajdonképpen már kilövésre kész állapotba jutott. A halasztás oka, hogy a landolást lehetővé tevő ejtőernyők további tesztelésre szorulnak, illetve itt-ott azért az elektronikával is akadtak kisebb gubancok.


A fellövésre eredetileg júliusban került volna sor, ezért – a felmerült problémák súlyát figyelembe véve – biztos sokan nem értik, miért kell ismét évekig elhalasztani a küldetést.

Az ok az, hogy az égi mechanizmusok szempontjából a starthoz 26 havonta csak néhány hétig ideális az időablak, vagyis ilyen időközönként kerül legközelebb egymáshoz a Föld és Mars.

A misszió egyébként eredetileg 2018-ban kezdődött volna el – akkor a gyártásban bekövetkezett késedelmek miatt kellett későbbre hagyni a rajtot.