Két atom vastagságú aranylemezeket alkottak
Az új fejlesztés a hagyományos arany nanorészecskéknél sokkal hatékonyabb a kémiai reakciók felgyorsításában.

Két atom vastagságú, vagyis csaknem kétdimenziós aranylemezeket hoztak létre a Leeds Egyetem tudósai. Az ötletgazdák elmondása szerint a találmány az elektronikától kezdve a víztisztító berendezések területén is erőteljes innovációs folyamatokat indíthat el.

A kutatók először egy arany tartalmú, hidrogén-tetrakloro-aurát (HAuCl4) nevű savat egy bizonyos vizes oldatba helyeztek. További vegyi anyagok bevezetésével ezt követően a savat szupervékony aranylemezzé voltak képesek redukálni. Zöld színe miatt az eredményt „arany nanomoszatnak” nevezték el.

A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a „2D-arany” a kémiai reakciók felgyorsításában az iparban hagyományosan alkalmazott arany nanorészecskéknél tízszer hatékonyabb, vagyis a használata jelentős megtakarításokhoz juttathatja a vállalatokat.

„Adataink azt sugallják, hogy az ipar ugyanazt a hatást akár kevesebb arany használatával is elérheti – fogalmazott egy sajtóközleményben Stephen Evans, a projekt egyik kutatója –, márpedig amikor egy nemesfémről beszélünk, ennek [jelentős] gazdasági előnyei vannak.”