Kedélyleső rendszer lesz a Kia önjáró kocsijaiban
A csaknem intuitívan működő mesterséges intelligencia mindig a felhasználók hangulatához igazítja az utastérben fennálló környezeti viszonyokat.

A konkurenciához hasonlóan természetesen már a Kia is elkezdett bemelegíteni az önjáró járművek korszakára. A felkészülés közben a vállalat korántsem csupán a navigáció automatizálására fókuszál, számára az utasok kényelme ugyanilyen fontos szempont az autók megtervezésénél. E törekvést meglehetősen jól példázza a cég által kifejlesztett Real-time Emotion Adaptive Driving System (R.E.A.D., szabad fordításban a Hangulathoz Valós időben Alkalmazkodó Vezetési Rendszer) nevű technológia, amelyről a CES-en fogja lerántani a leplet.

A mesterséges intelligenciára épülő, „állapotvezérelt” környezet az autó enteriőrjét állítólag folyamatosan és önállóan a felhasználó kedélyéhez igazítja, amelyről a kliens mimikáját értelmező, illetve a pulzusszámát és bőrelektromos aktivitását nyomon követő szenzorokkal próbál fogalmat alkotni. A hírek szerint a beltér mind az öt érzékszervet figyelembe véve igazodik az ügyfélhez. Egyelőre homály fedi, hogy például az ízlelés és a szaglás esetében mire gondolnak. A rendszer részét képezik a zenével harmóniában rezgő ülések, amelyek a maguk vibrálását folyamatosan szinkronizálják az éppen szóló muzsika frekvenciájával. A székek természetesen masszírozó funkcióval is rendelkeznek, illetve haptikus úton, vagyis tapintással akár figyelmeztetéseket/értesítéseket is küldhetnek a felhasználók számára.


A CES-en a Kia mindezen felül be fogja mutatni saját fejlesztésű, V-Touch nevű „virtuális” kezelőfelületét is. Ez az interfész az utasoknak a szem- és az ujjmozgásuk nyomon követésével, hagyományos gombok és kezelőfelületek nélkül teszi lehetővé többek között a világítás, a légkondícionálás és a szórakoztató rendszerek vezérlését, és így egy kicsit a varázslás élményével is megajándékozza őket.