hirdetés
hirdetés

Viselhető eszköz

„Karóra” a metabolitok szintjének ellenőrzéséhez

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói kifejlesztettek egy viselhető eszközt, amely az izzadságból származó metabolitok (az anyagcserében részt vevő vagy annak folyamán keletkező anyagok) szintjének mérésével képes folyamatos tájékoztatást nyújtani felhasználója egészségügyi állapotáról.

hirdetés

A csuklón hordható szerkezet hátulján levő lapocska például a laktózhoz vagy a glukózhoz hasonló vegyi jelölőanyagok előfordulásának mérésére alkalmas. Ezen metabolitok túl magas szintje például bizonyos egészségügyi problémák jelenlétének indikátora is lehet. A bőrrel folyamatos érintkezésben levő cserélhető lemezzel a testhőmérséklet és a pH-értékek alakulását is figyelemmel lehet kísérni.

Az említett vékony lemez kémiai érzékelők garmadáján keresztül „szívja magába" az információt. A szenzorok által begyűjtött adatokat a csuklón viselt hardver feldolgozza és rögzíti, majd pedig a felhasználó mobiltelefonjára közvetíti.

Maga a készülék akkora, mint egy átlagos karóra, de technológiai szempontból állítólag a metabolitszintek mérésére használt, terjedelmes, elektrokémiai berendezésekből négyet nyugodtan ki lehet váltani vele.

Fotó: Murat Yokus, Észak-Karolinai Állami Egyetem

A csapat elsődleges tervei között szerepel például egy olyan ipari partner felkutatása, amely egy kereskedelmi célú termék kifejlesztésében is segédkezet nyújt majd.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés