Karambol önvezető autókkal: ki viszi el a balhét?
A Volvo felelősséget vállal azokért a balesetekért, amelyeknek a saját gyártású, autonóm kocsijai is részesei voltak.

Elgondolkozott már azon, hogy ki lenne a felelős, ha az utcán (ne adj isten) elütné egy önjáró autó? A Volvo szerint mostantól ez már az ő problémájuk. Amint arról az Autoblog.com cikke beszámol, amennyiben a balesetben az autó egy önjáró Volvo, a svéd autógyártó ígéretet tett, hogy a jövőben teljes felelősséget vállal az ütközésekért.

Bár a behatárolt körülmények között zajló, közúti teszteken az önvezető technológia meglehetősen ígéretes eredményeket produkált, még számos kérdést meg kell válaszolni, mielőtt az önjáró autók ténylegesen megjelenhetnek a hétköznapokban. Mi a helyzet, ha az önjáró autónk lefut az útról? Ki a felelős, ha a kocsi összeütközik egy másik autonóm járművel? És ha a másik autót ember vezeti? Vagy esetleg a kocsink gyalogosba szalad?  

A Volvo kötelezettségvállalása két okból is merész lépés. Először is a cég idáig példátlan módon bizonyítja, hogy bízik a saját termékeiben. Jóllehet, a területet érintő fogalomrendszer kikristályosodása a későbbiekben még sokat árnyalhat az autógyártó elhatározásának részletein, egy ilyen volumenű ígéret nagy lépés az autonóm járművek jogi és politikai szabályozása szempontjából.

Másodszor, a Volvo kijelentése a jövőben pompás üzleti lépésnek bizonyulhat, hiszen a versenytársakat is cselekvésre fogja kényszeríteni. Miután már az egyik piaci szereplő egy ilyen bátor lépésre elszánta magát, az összes konkurenstől hasonló gesztust fognak elvárni a vásárlók.

Noha első blikkre talán a bejelentés csupán a piaci szereplők közötti rivalizálás melléktermékének tűnhet, az autonóm közlekedés koncepciójának rohamos terjedése közepette egy cég végre választ mert adni a legfontosabb kérdésre: ki a felelős, ha véletlenül „porszem kerül a gépezetbe”?