hirdetés
hirdetés

Karácsonyi matematika

Szent Miklós idén karácsonykor 150 milliárd kalóriát fog enni és másodpercenként 5556 lakást keres fel – állítják kutatók.

hirdetés

Számos országban a hagyományok szerint karácsonykor nem Jézuska, hanem Szent Miklós ajándékozza meg a gyerekeket, akik számtalan kérdést tesznek fel a szülőknek Mikulással kapcsolatban. A Big Bang UK Young Scientists and Engineers Fair csapata a Centre for Economics and Business Research (CEBR) kutatóival most megvizsgálta a témát, hogy legalább néhány kérdésre segítsen választ adni.

Számításaik szerint idén karácsonyeste Mikulás 1,6 milliárd gyereket keres fel világszerte, de az időeltolódás miatt erre nem 24, hanem 32 órája lesz. Igyekeznie kell azonban így is, mivel másodpercenként 5556 otthont kell elmennie, vagyis, ha a kutatók a statisztikai adatok alapján 2,5 gyerekkel számolnak háztartásonként, akkor karácsonyeste 640 millió helyen kell egy pillanatra megállnia. És ha megeszi a pitét és megissza a tejet, amit kitesznek neki, akkor a nagy utazás alatt 150 milliárd kalóriát, az ajánlott mennyiség 60 000-szeresét viszi a szervezetébe.

Ha mind a 640 millió otthonba a neki kirakott 200 ml tejet egy medencébe töltenék, az általa megivott 130 millió liter tej több mint 50 olimpiai úszómedencét töltene meg. Az általa megevett piték pedig 40 000 tonna súlyt tesznek ki. Ha a kalóriafelesleget le akarná dolgozni nem szánkón, hanem a két lábán kellene 54 000-szer körbesétálnia a Föld kerületét. Ha minden gyerek két ajándékot kap, és ezek becsomagolása darabonként 10 másodperc alatt megtörténik, akkor is – a Big Bang szakértői szerint – 3000 tündérnek kell egy teljes éven át napi 8 órán át csomagolnia.

Ha minden ajándék csomagolására 80 cm-nyi anyagot számolnak, akkor összesen 2,5 millió kilométernyi papírt kell beszerezniük, és ha ebből 2 méternyi 99 pennybe kerül, akkor az ajándékok csomagolása 1,27 milliárd fontba (457 milliárd forintba) kerül. És ez csak a csomagolás, az ajándékokra minden bizonnyal a Mikulás idén 279,27 milliárd fontot (ennek átszámolását forintra másokra hagynám – J. Zs.), vagyis 30 milliárd fonttal többet költ, mint hazája, Finnország GDP-je.

Paul Jackson, a Big Bang vezetője a Daily Mailnek elmondta, a számításaikkal a fiataloknak, a szülőknek, sőt magának a Mikulásnak is szerették volna felhívni a figyelmét arra, milyen fontos még karácsonykor is a matematika, a mérnöki tudományok és a technológia – na meg a közgazdaságtan.

Karosszékben

Habár a karácsonyi ünnepkör Mikulása Finnországból érkezik szánkóján, a történeti Miklós püspök Mürában (ma Törökország) született a IV. században. Több jótéteményét is feljegyezték, többek között egy szegény embernek úgy segített kiházasítani lányait, hogy ablakába pénzt helyezett. Csontmaradványai ma az olaszországi Bariban vannak.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés