hirdetés
hirdetés

ExoMars

Juszt sem mondanak le az eurázsiai marsmisszióról

Az Orosz Roscosmos-szal összefogó Európai Űrügynökség nem nyugszik, amíg működő rovert nem küld a vörös bolygó talajára.

hirdetés

Bár egyelőre csak az Egyesült Államoknak sikerült pár másodpercnél tovább működő robotokat küldeni a Mars felszínére, Oroszországgal együttműködésben az Európai Űrügynökség (ESA) talán most majd megtöri a trendet. Egy múlt heti találkozón az ESA tagállamai megegyeztek, hogy 464 millió dollárt elkülönítenek arra, hogy 2021-ben immár épségben juttassanak el egy ExoMars rovert a vörös bolygóra. Az ExoMars az orosz Roscosmos űrügynökséggel együtt kivitelezendő küldetés elnevezése.

A tervek szerint így néz majd ki az ExoMars rover (Forrás: ESA)

A kilövést 2020-ra tervezik.

A nyomás meglehetősen nagy, mivel a misszió keretében előzőleg a Marsra küldött tesztjármű landolása kudarcot vallott. Egy hiba miatt a Schiparelli leszállóegység a valós elhelyezkedésénél közelebbre becsülte a pozícióját, és így túl hamar vágta el magát az ejtőernyőjétől. 3,7 kilométeres zuhanása után más sem maradt a robotból, mint egy fekete égési nyom a rőt felületen.

Az ExoMars csapata azt reméli, hogy az idei „felsülésből” tanulva immár kifizetődőbb módon helyezik majd le roverjüket a vörös bolygó talajára.

Siker esetén a két méter hosszú fúróval és fedélzeti laboratóriummal felszerelt robot az erős sugárzástól védett, felszín alatti rétegekben az egykor esetlegesen virágzó élet nyomait lesz hivatott felkutatni. Összehasonlításképpen, a NASA Curiosity nevű rovere csupán 5 centiméter mélyen képes behatolni a Mars titokzatos külső kéregébe.  

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés