Jövőre kapható lesz a jetpackszerű jármű
Bár a működési elve nem pontosan egyezik a „sugárhajtású hátizsákokéval”, alkalmazása nem sokban különbözik tőlük.

Nem sokára mindenki vásárolhat magának a jetpackekkel közeli rokon szerkezetet, már amennyiben tehetős. Az új-zélandi ihletésű Martin Jetpack 2008-ban szállt fel először, és a járművet gyártó Martin Aircraft Ltd. részvényeivel az ausztrál értéktőzsdén (ASX) február óta már kereskedni is lehet. Nem csoda, hiszen a gazdag örökifjak (és a keresésükre induló mentőalakulatok) 2016 második felében már meg is vásárolhatják az alkalmatosságot.

Van azért egy kis bökkenő: a Martin Jetpack nem pontosan jetpack. A gép a „csőlégcsavaros” közlekedési eszközök családját gazdagítja; ide tartozik néhány „légi bicikli” és a drónok egy része is. Ha tehát nem is sugárhajtással működik, de a jetpackekkel igen sok hasonlóságot mutat. A hátunkra applikálható szerkezetről beszélünk, mely aztán szépen a levegőbe emel bennünket.

Mivel méretben a helikopterek és a drónok között helyezkedik el, alkotói szerint a Martin Jetpack hiánypótló eszköz, amely például a szörfösök kimentéséhez és a csővezetékek ellenőrzéséhez is alkalmas lehet. A jól szituált kalandorok ugyancsak megtalálhatják a járműben a számításukat. A várható ár 150 000 és 200 000 dollár közé tehető – 2014-ben az USA-ban átlagosan ennyibe került egy lakás.