hero
Jövőnk záloga az ipari termelés
Németország és egész Európa egyik legfejlettebb ipari övezete, a Stuttgart központú régió látta vendégül október 16. és 18. között az ipari, tudományos és politikai élet rangos szereplőit a második World Manufacturing Forum rendezvényen.

A nemzetközi gazdasági környezetben az elmúlt évtizedben köztudottan drámai változások zajlottak le. A világméretű pénzügyi és gazdasági krízis, Földünk erőforrásainak szűkössége, valamint a globális környezeti problémák az elsődleges tényezők, amelyek hatására mára kulcskérdéssé vált az innováció és ennek előmozdítója, a technológia és a szakértelem a gazdaság valamennyi ágában.

Egyre inkább felértékelődnek a globális értékteremtési láncok, miközben élesedik a verseny a szűkös energiaforrásokért és nyersanyagokért. A termelés a fenntartható gazdasági fejlődés, növekedés és jólét első számú globális motorja, miközben napjaink gazdasági környezetére számos kihívás nyomja rá a bélyegét, ezzel párhuzamosan pedig számos lehetőség bontakozik ki.

Könnyebb a hozzáférés a nemzetközi fogyasztói piacokhoz, az OECD tagországok hatalmas pénzeket költenek kutatás-fejlesztésre, miközben a BRIC országok gazdasága óriási üzemben fejlődik, és sok kormányzat igyekszik különféle intézkedésekkel saját ipara innovációs erejét erősíteni, hogy csak a legfontosabbakat emeljük ki.

Nemzetközi fórumon vitatják meg

Az említettekkel összefüggésben lévő kérdésekben az ipari, tudományos és politikai élet egész világról meghívott hangsúlyos szereplői közötti párbeszédet célozta a tavaly életre hívott World Manufacturing Forum, amelynek első alkalommal az észak-olaszországi Comói-tó partján fekvő Cernobbio település adott otthont.

Ennek folytatásaként idén október 16. és 18. között Stuttgartban rendezték meg többek között a stuttgarti Gyártástechnológiai és Automatizálási Fraunhofer-intézet (IPA), az intelligens gyártórendszerekkel foglalkozó IMS szervezet, a Milánói Műszaki Egyetem (Politecnico di Milano) és a Milánói Műszaki Alapítvány (Fondazione Politecnico de Milano) támogatásával a második Word Manufacturing Forum nemzetközi konferenciát.

Ezen hét szekció előadásain és kerekasztal-beszélgetésein kerülhetett közelebb a vállalatvezetők, a tudományos élet szereplői és a kormányok, valamint az Európai Bizottság álláspontja a gyártóipar fejlődését, az erőforrásokkal való gazdálkodást, az innovációs együttműködést érintő aktuális problémákról.

Az idei World Manufacturing Forum jelmondatául választott Smart Policies for Global Manufacturing Innovation kifejezte, miszerint a szervezők legfőbb célként azoknak az intelligens stratégiáknak, vezérelveknek a kialakítását, megvitatását jelölték meg, amelyek a globális gyártástechnológiai innováció szolgálatába állíthatók. A 2012-es világfórum jelentőségét jól mutatta, hogy a rendezvényt az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso videoköszöntőjével nyitották meg.

Célzott helyszínválasztás

A Word Manufacturing Forum idei helyszínének megválasztása tökéletesen illeszkedik a termelés, mint a válságból való kilábalás egyik legfőbb motorja feltevéshez, hiszen Stuttgart és környéke ehhez nagyon sokat hozzáadni képes vállalatoknak ad otthont. Baden-Württemberg tartomány székhelye, illetve az azt körülvevő régió nemcsak Németország, hanem egész Európa egyik legfejlettebb ipari övezete.

Az itt megtelepült számos multinacionális megacégen felül közepes és kisvállalatok hosszú sora járul hozzá a kiugró gazdasági eredményhez. Stuttgartban és közelében minden adott ahhoz, hogy megtalálják a megoldást napjainknak a világfórumon is felvetett problémáira: kifinomult high-tech gyártási eljárások, a szabadalmak európai elsőségében megnyilvánuló innovációs erő és kreativitás, egyetemek és kutatóintézetek stabil hálózata, máig sok esetben családi kézben lévő felelősségteljes vállalatvezetés, az ipari termelés “csúcsát” jelentő gép- és autóipar hangsúlyos jelenléte.

Mintegy a nemzetközi rendezvényen megvitatott kérdések gyakorlati oldalának megvilágítására szerveztek „ipari túrát” a fórummal egy időben a résztvevők és az újságírók számára. Ezen a stuttgarti régió több jól ismert innovatív vállalata, így a világvezető tisztítástechnológát kínáló Alfred Kärcher GmbH, az egyedi igények szerinti csomagolórendszereivel széles körben jelen lévő Harro Höfliger Verpackungsmaschinen GmbH, a pneumatikus és villamos automatizálási technológia nagy hagyományú éllovasa, a Festo AG, a vezető ipari és orvosi lézeres technológiát kínáló Trumpf GmbH, valamint a világ legnagyobb autóipari beszállítója, a Robert Bosch GmbH dízelfejlesztési részlege engedett betekintést az érdeklődőknek technológiájába.

A könnyebb jövőért

Az említett vállalatok innovációinak sorát szinte végelláthatatlanul lehetne bemutatni, elemezni, de ha egy olyan fejlesztést szeretnénk kiemelni, amely talán a legjobban több visszaadja megalkotójának elkötelezettségét a jövőnk iránt, akkor az a Festo ExoHand nevű eszköze lehetne. A kesztyűhöz hasonló a kézre húzható, a megfogást és a megérintést könnyebbé és pontosabbá tevő vázszerű szerkezet célja az emberi kéz fogáserősségének és fogástartásának kiterjesztése, a manuális tevékenységek terének kibővítése és nagyobb függetlenség biztosítása idősebb korban is.

Mindennek jelentősége napjainkban az átlagéletkor emelkedésével egyre nagyobb, amikor az emberek idős korig aktív munkavégzők maradnak, illetve ha a magánéletben segítségre szorulnak függetlenségük megőrzésében. Az úgynevezett szoft robotikán alapuló pneumatikus megoldás a jövőben nagymértékben hozzájárulhat az emberek és gépek közötti együttműködéshez ipari környezetben, lehetővé teszik például szerelési feladatok hibátlan elvégzését a kor előre haladtával csökkent manuális képességek esetén is. Képes a kézfej mozgásainak felvételére és azok átvitelére egy robotkézre az eredeti mozgással valós időben.

Ezzel kiválthatóvá válnak monoton és megerőltető tevékenységek, valamint távolsági manipulációra nyílik lehetőség a dolgozókra egyébként veszélyes környezetben. Az aktív kézprotézis nyolc aktuátorával már ma is jó szolgálatot tehet szélütésen átesett betegek rehabilitációjában.